Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 oktober 2015

Wethouder op hakblok

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Wethouder Harry van Schooten is ternauwernood ontsnapt aan een motie van wantrouwen. Tijdens een bijna half uur durende schorsing werden met name de VVD en D66 overtuigd om geen motie van wantrouwen of motie van treurnis in te dienen. Maar Van Schooten kan zich geen misstap meer veroorloven, zo liet gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66) maandag 26 oktober weten.

De ophef ontstond tijdens de discussie over het raadsvoorstel Floraweg / Fransche Brug. Enkele partijen stelden wat vragen over het olifantenpaadje bij de rotonde van 't Oog. De verschillende politieke partijen lieten weten, dat ze graag een evaluatiemoment wilden hebben, waar het gaat om de manier waarop de wegwerkzaamheden uitpakken. Dat had Van Schooten eerder ook al toegezegd én het evaluatiemoment was al opgenomen in het raadsvoorstel. Tot zover dus geen enkele pijn.

Totdat Van Schooten zelf het woord nam. 'We stellen voor om het voetpad niet aan te leggen. Ik wil terugkomen op mijn toezegging om een evaluatie te doen. Dat is niet aan de orde bij deze loskoppeling van het voetpad met het collegebesluit. Ik heb zelf jongelui op de fiets gezien over het olifantenpad die te beroerd waren om een stukje om te fietsen. Sluit het af, zodat ze gedwongen worden om over de nieuwe oversteek te gaan.'

Even viel er een doodse stilte, alleen onderbroken door naar adem happende politici. Hierna viel Paul van Emmerik (VVD) spreekwoordelijk van zijn stoel, was Marcel Doze (CDA) 'verbaasd', Wesselman 'met stomheid geslagen' en zei zelfs Petra van der Wereld (SVKB) over de opmerking van 'haar' wethouder: 'Ik vind het nogal bout om te zeggen; ik gooi dat gebied dicht en daar moet de raad het maar mee doen.' Een schorsing van een half uur met koortsachtig overleg volgde.

Het indienen van een motie van treurnis of wantrouwen kon nog net afgewend worden. In plaats daarvan nam de gemeenteraad unaniem een amendement aan, waarin wethouder Van Schooten opgedragen wordt om twee zaken uit te voeren. Hij moet door een professioneel bureau laten onderzoeken hoeveel voetgangers gebruik maken van de illegale oversteek (het olifantenpaadje) bij 't Oog én hij moet in gesprek gaan met het parkmanagement van het Veenderveld over het gebruik van de illegale oversteek.

Van Emmerik vulde nog aan: 'We zijn geschrokken van het feit dat de wethouder een toezegging zomaar intrekt. Er zijn moties overwogen. Dit keer hebben we dat niet gedaan, maar we hopen dat de wethouder realiseert dat dit niet de bedoeling is.' Wesselman stelde hierop: 'We zijn ernstig teleurgesteld in de manier waarop de wethouder dit afhandelt. We hebben een motie van treurnis en van wantrouwen overwogen. Dat had niet alle steun, dus we gaan daar niet mee verder. Ik hoop dat dit een signaal is voor de wethouder.' Echt onder de indruk leek Van Schooten niet te zijn: 'Mijn betoog is bij u niet overgekomen. Het amendement is duidelijk, maar wanneer verwacht u die evaluatie?' Hierop verzuchtte Van der Wereld: 'Dat staat in het raadsvoorstel (na een half jaar, JD).'