Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

K&O op randje van afgrond

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – En weer viel een pleidooi van voorzitter Van Rijn van K&O tegen politieke dovemansoren. Vorige week benadrukte hij nogmaals aan de leden van de oordeelvormende raad, dat de toekomst van K&O in het geding is. Als de politiek vast blijft houden aan het terugbrengen van de subsidie van 38.000 euro nu naar 0 euro in 2017 is het over en sluiten voor K&O. 'Als het huidige bezuinigingsschema doorgaat, zal dat gauw afgelopen zijn', zo stelde Van Rijn.

Hij pleitte gepassioneerd richting de politici: 'Staak het afbouwen van de subsidie, totdat duidelijk wordt of oppakken van nieuwe taken mogelijk en nodig zijn. De subsidie is de levensader van K&O.' Volgens de voorzitter heeft K&O jaarlijks 20.000 euro aan subsidie nodig om voort te blijven bestaan. Hiervoor wil de organisatie wel andere taken op zich nemen, zoals het aanbieden van programma's voor vluchtelingen. Maar op dit moment is het hangen en wurgen voor K&O; door de hogere prijzen voor de cursussen is een aantal deelnemers al afgehaakt, zo laat Van Rijn weten. 'Als de raad de collegebegroting niet weet bij te stellen (en 20.000 euro subsidie per jaar toekent, JD), dan is het binnen twee jaar ‘over en uit’ voor K&O en heeft het zelfs geen zin meer met ingenieuze maatregelen te komen die pas op enige termijn effect sorteren.'

Fractievoorzitter Simon Vogel (LO) vond, dat K&O wel degelijk subsidie blijft ontvangen, in de vorm van huisvestingskosten voor de locatie waar K&O nu zit. Maar Van Rijn reageerde, dat zijn organisatie zelf de kosten voor beveiliging, schoonmaak en verwarming moet maken. Dat moet uit de positieve opbrengsten van onze cursussen en lezingen. Wij kunnen geen scenario bedenken dat K&O de activiteiten zonder subsidie kan organiseren. Pas over een jaar of tien kunnen we het voor minder doen.'

De voorzitter van de raad vroeg het college of ze wilden reageren. Maar de collegeleden hadden hier geen behoefte aan. Op zaterdag 7 november gaat de gemeente in overleg met de muziekschool, bibliotheek en K&O om te kijken of die drie instanties samengevoegd kunnen worden in het gebouw van de K&O.