Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

KLM ontvangt Triple 'Dutch' Awards

Voor veroorzaken meeste geluidshinder

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – De organisatie Oegstgeest Zonder Vlieghinder (OZV) heeft drie nieuwe prijzen in het leven geroepen: de Triple 'Dutch' Awards. Één prijs is voor de meest lawaaiige vliegmaatschappij in de nacht, één voor het meest lawaaiige toestel in de nacht, en één voor de meest frequente lawaaimaker in de nacht in de regio Leiden en Bollenstreek.

Via het geluidmeetsysteem Sensornet is precies bij te houden welk vliegtuig met het meeste lawaai de huizen van de inwoners passeert. En het blijkt dat KLM in alle categorieën de eerste 'prijs' wegsleept. Waar het gaat om de vliegtuigen die tussen middernacht en 07:00 uur overvliegen, is het namelijk deze maatschappij die zorgt voor 58% van alle vliegbewegingen.

De Award voor het meest lawaai makende toestel in de nacht gaat naar de KLM856 PH-BFV (Boeing 747). Dit vliegtuig bereikte op een nacht tussen 04.00 uur en 05.00 uur een geluid van 84,6 dB.A, en dat geluid kon ruim twee minuten lang gehoord worden. Twee andere KLM-vliegtuigen bezetten hier de tweede en derde plak.
En de prijs voor de meest frequente lawaaimaker in de nacht is, volgens OZV, een vereniging die opkomt tegen de hinder van het vliegverkeer, voor het vliegtuig KLM590 PH-AKB (Boeing 747). Dit is volgens OZV een persistente laagvlieger met een hoge lawaaiproductie. In het juryrapport staat geschreven: 'Deze 'low-hard' presteerde het in 2014 om de bewoners van Oegstgeest, Warmond en Sassenheim zestien keer te wekken, met méér dan 70 db.A. Dat gebeurde vooral rond 06.30 uur.
De OZV heeft deze prijzen ingesteld om aandacht te vragen en protest aan te tekenen tegen de Schipholwens om vanaf 2016 meer nachtvluchten toe te staan.