Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

Rotary doneert 8.000 euro aan Voorlees Express

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – De Rotaryclub Oegstgeest e.o. doneerde dinsdag 27 oktober een cheque van 8.000 euro aan de Voorlees Express. Dit geld is de opbrengst van het Oegstgeester Dictee dat in september georganiseerd werd en het wordt gebruikt om vrijwilligers verhalen te laten voorlezen aan kinderen uit taalarme gezinnen.

Harry Theuns, voorzitter van de Dicteecommissie van de Rotaryclub, overhandigde deze cheque aan Projectleider Voorlezen Willemien Free. Het geld gaat in het geheel naar de Voorlees Express. Vrijwilligers lezen voor aan 2 – 8 jarige kinderen, waar één of twee ouders bij aanwezig zijn. Op deze manier wordt voorlezen en lezen weer normaal en een plezier in het gezin. En de laaggeletterdheid gaat tegelijkertijd omhoog.' Vanaf 2025 mag er in Nederland eigenlijk geen kind meer zijn met een taalachterstand, zo laat Hans Portengen, directeur Bibliotheek Bollenstreek, weten. Dat is een stevige ambitie, want op dit moment is 12% van de Nederlanders laaggeletterd. Van deze mensen heeft 75% een Nederlands paspoort.

Kinderen die al met een taalachterstand beginnen aan de basisschool halen dat de komende acht jaren ook niet meer in. Met als gevolg dat ze op lagere vervolgopleidingen komen en ze ook minder kans krijgen om hogerop te komen in de samenleving. Dé remedie hiertegen is voorlezen en lezen. Kinderen die veel lezen in hun vrijetijd, doen het beter op de Citoscore, halen een hogere opleiding en hebben meer succes in hun leven. Ze leren 1.000 woorden extra per jaar, als ze dagelijks één kwartier lezen.

De Rotary onderkent deze gegevens en daarom krijgt de Voorlees Express 8.000 euro om haar activiteiten uit te breiden. Nu nog wordt aan vier gezinnen voorgelezen, maar de hoop is dat dit vanaf januari tien gezinnen zullen zijn. Dat voorlezen wordt door vrijwilligers gedaan; zij krijgen hier geen geld voor. Maar wel worden kosten gemaakt voor degene die de afspraken coördineert en ook moet er per jaar een franchisevergoeding overgemaakt worden naar de landelijke organisatie van de Voorlees Express. Ook wordt er geïnvesteerd in tassen en foldermaterialen. Met het enorme bedrag van de Rotary kan de Oegstgeestse versie van de Voorlees Express in ieder geval weer een paar jaar vooruit.