Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2015

Advocaat tikt politici op de vingers

JOEP DERKSEN

WOUBRUGGE – De gemeenteraad moet op 25 januari een keuze maken om wel of geen verklaring van geen bedenkingen af te geven tegen het verbouwplan aan de A. de Graaflaan 31. De veehouder Van Stralen wil het aantal melkkoeien uitbreiden van 125 naar 450. Deze beesten komen dan 24 uur per dag op stal te staan. Wel staan de deuren van de stal zo vaak als mogelijk is wagenwijd open. Omwonenden vrezen stankoverlast en deze zorgen werden ook geuit door enkele raadsleden. Maar de advocaat van Van Stralen, inspreker Verstappen, wees de politici er op, dat zij alleen maar mogen oordelen over de vraag of de aanvraag van de omgevingsvergunning voldoet aan alle voorwaarden en regels.

Verstappen legde de politici uit: 'De verkeersontsluiting is afdoende en de bouwhoogte past in het beleid. Er wordt voldaan aan de kaders die we in dit land hanteren en dus is er sprake van een goede ruimtelijke ordening.' Hij riep de politici op: 'Onderschrijf het oordeel van het college.' Maar fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) uitte haar zorgen over de open stal, de verkeersafwikkeling en ze vond dat koeien buiten in de wei horen. Ook opperde ze dat het beter zou zijn om de uitbreiding van de stallen aan de zuidkant van het huidige gebouw te laten plaatsvinden.

Fractievoorzitter Paul van Emmerik (VVD) wees er op, dat er een nieuwe woonwijk is gekomen en dat er ook nieuwe woningen vlakbij het bedrijf worden gebouwd. Ook had hij er geen vertrouwen in, dat de vier meter brede A. de Graaflaan al het verkeer kan afwikkelen. Volgens zijn berekeningen moet ieder jar 2500 ton droogvoer en 2000 ton ruwvoer aangesleept worden. En dus ook 4500 ton mest afgevoerd worden. 'Ik weet niet wat de draagkracht van dat weggetje is met twee sloten aan de zijkant, maar zo’n karavaan vrachtauto’s met een totaalgewicht van gemiddeld 20 ton per wagen en een eigen gewicht van 15 ton te samen 35 tot 40 ton. Dat zijn ongeveer 450 transporten heen en 450 transporten terug over een dijkweggetje met een sloot aan elke kant.'

Maar raadslid Thijs Mooren (CDA) had geen problemen met de uitbreiding. 'Alle regels zijn netjes nageleefd. Ons zijn geen klachten over de bedrijfsvoering van de heer Van Stralen bekend.' Wethouder Harry van Schooten stelde, dat de gemeente gedane toezeggingen uit het verleden moet nakomen. 'Dat heeft te maken met betrouwbaar bestuur. Als de raad niet instemt, moeten we de vergunning weigeren en dan staat alles open.' De advocaat deed hier nog een schepje bovenop. 'U als raadsleden dient te beslissen op de aanvraag. U kunt het niet hebben over alternatieven. U mag de grondslag van de aanvraag niet eens verlaten. Er moet voldaan worden aan wettelijke eisen. U moet daarop besluiten en niet op basis van uw gevoelens. Als u dat doet, haal ik dat onderuit.'


Op 25 januari wordt duidelijk, of de raad klakkeloos akkoord gaat met de verklaring van geen bedenkingen voor een vergunningsaanvraag. Niemand twijfelt er aan, dat omwonenden de gang naar de Raad van State zullen maken om de verbouwplannen van de veehouder aan te vechten.