Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2015

'Ambtenarenfusie door bestuurlijke klik'

JOEP DERKSEN

HILLEGOM – Ook burgemeester Arie van Erk is voorstander van de ambtelijke fusie met Teylingen en Lisse. Wel laat hij weten, dat deze fusie niets te maken heeft met een gemeentelijke fusie. Een hernieuwd verzoek van ambtenaren om hiervoor actie te ondernemen wordt 'naast ons neergelegd'.

Bij de drie gemeenten werken zo'n 460 mensen en door natuurlijk verloop, zoals pensioen, moet dat aantal in de loop der jaren met zo'n 30 functies verminderd worden. Dat levert vanaf 2020 een kostenvoordeel op van 1,8 miljoen euro per jaar. De komende maanden worden gesprekken gevoerd met de ambtenaren over hun wensen en kwaliteiten. Op basis hiervan krijgen ze een nieuwe plek in de gefuseerde ambtenarenorganisatie, die op 1 januari 2017 van start gaat.

Maar het salaris behouden de ambtenaren sowieso; hiervoor gelden wettelijke regels. Sterker nog, het kan zomaar zijn dat de 460 gemeentelijke medewerkers een flinke loonsprong maken. Wethouder De Jong beaamde, dat de kans aanwezig is dat dit gebeurt. 'Je hebt een grotere organisatie en dan kan het zijn dat de ambtenaren een hogere schaal (toebedeeld, JD) zouden krijgen.' Er moet 5% bezuinigd worden vanaf 2020 en dat gaat gebeuren zonder gedwongen ontslagen, zo is de doelstelling.


Van Erk kijkt positief terug op het afgelopen half jaar, waarin de ambtenarenfusie bedacht en uitgewerkt is: 'We zijn door een dalletje gegaan en hadden af en toe stevige discussies. Maar we kunnen door één deur. We hebben dit toch in een half jaar gedaan en dat komt omdat het bestuurlijk klikt. Dat is een sterke basis.'