Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2015

Illegaliteit wordt beloond

JOEP DERKSEN

HILLEGOM – De tien inwoners die de afgelopen jaren keurig hebben gemeld dat ze een steiger gaan aanleggen, hebben hiervoor vele honderden euro's aan leges moeten betalen. Andere mensen die illegaal hun steiger(tje) hebben geplaatst konden het geld in hun zak houden. En nu krijgen ze de gelegenheid om 'met een korting van bijna vierhonderd euro' alsnog hun steiger gelegaliseerd te zien. De eerlijke inwoners trekken aan het kortste eind van het touw; zij krijgen het door hun al betaalde geld niet terug. De gemeenteraad ging donderdag 10 december akkoord met deze regeling.

Fractievoorzitters Van Dijk (PvdA) en Van Egmond (GroenLinks) waren het faliekant oneens met deze gang van zaken. Van Dijk vergeleek het steigervoorstel met een eerder genomen maatregel om korting te geven voor snippergroen. 'Mensen die grond illegaal in hun bezig hadden genomen, kunnen dat nu met korting verwerven. In tegenstelling tot mensen die zich aan de regels hielden. Iedereen met een illegale steiger krijgt bijna 400 euro korting op de aanvraag. Illegaliteit wordt beloond en dat steunen wij niet.' Van Egmond verzuchtte: 'We kunnen niet uitleggen waarom inwoners die zich niet aan de regels kunnen houden, gestimuleerd moeten worden met het geven van korting op de leges.'

Maar de overige partijen vonden het een prima regeling. De Raadslid Grimbergen (BBH) vond dat hiermee 'de bezem gehaald kan worden door de verrommeling met allerlei illegale steigertjes. Er wordt gekozen voor een goede, pragmatische benadering.' Ook de VVD steunt het voorstel, al riep raadslid De Goeij het college wel op om te handhaven op illegale steigers nadat de periode voorbij is dat illegale steigers gelegaliseerd mogen worden.


Raadslid Heemskerk (Bloeiend Hillegom) diende een amendement in, om er voor te zorgen dat ook inwoners die nog een steiger willen aanleggen gebruik kunnen maken van de kortingsregeling. Dit voorstel werd met algemene stemmen aangenomen.