Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2015

Geen afval laten ophalen, maar afval moeten wegbrengen

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Inwoners gaan de komende jaren betalen voor iedere keer dat ze hun bak met restafval laten legen. Vanaf 2020 gaat de gemeente nog een stapje verder; dan wordt het restafval niet eens meer opgehaald, maar moet dit afval door de inwoners zelf naar een ondergrondse container gebracht worden; het zogeheten 'omgekeerd inzamelen'. Huishoudens zullen enkel nog minicontainers hebben voor de gescheiden afvalfracties, zoals GFT, papier, plastic en drankkartons.

Diftar staat voor 'gedifferentieerd tarief'. Dat houdt in, dat alle inwoners per keer dat ze hun restafvalbak laten legen hiervoor een bedrag moeten betalen. De gedachte hierachter is, dat afvalscheiding financieel beloond wordt. Vuilniswagens gaan de komende jaren deze bakken nog wel ophalen, maar over vijf jaar moet dat anders zijn. Dan moeten we het restafval zelf wegbrengen naar restafvalcontainers.

Nu al is duidelijk, dat het niet gaat lukken om het omgekeerd inzamelen volledig in te voeren in Kaag en Braassem. De centrale restafvalcontainers, die her en der in de gemeente en de dorpskernen worden geplaatst, moeten namelijk binnen 250 meter loopafstand zijn van de huizen. En dat gaat in grote delen van het buitengebied niet lukken; het aantal restafvalcontainers dat dan nodig zou zijn, is zo groot dat de kosten hiervoor gierend uit de hand zouden lopen.

De gemeente heeft alleen maar gekeken naar de mogelijkheden van diftar en omgekeerd inzamelen. Terwijl er ook andere oplossingen zijn. In de gemeente Noordwijk bijvoorbeeld worden de inwoners in de toekomst beloond als ze hun restafval naar een bepaalde plek brengen. Ze krijgen dan geld toe, in plaats van dat ze hiervoor geld moeten betalen. Ook is het tegenwoordig technisch mogelijk om het afval goed te scheiden, nadat het is opgehaald. Plastic wordt door machines weggeblazen uit het andere afval en met grote magneten worden artikelen met metaaldeeltjes verwijderd. Waarom zijn dit soort alternatieven niet onderzocht?


Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: 'Voordat in de gemeente het onderzoek naar afvalinzameling is gestart, is er landelijk en in vergelijkbare gemeenten gekeken welke methoden het meest gangbaar zijn en welke methoden het meeste positieve effect hebben op afvalscheiding. Met deze methoden in het achterhoofd (diftar en omgekeerd inzamelen) is vervolgens aan inwoners gevraagd wat hun wensen zijn en of zij nu tevreden zijn over de huidige manier van afvalinzameling. Naar aanleiding van deze wensen is gekeken welke methode van inzamelen het beste past.' Maar vindt het college niet dat 250 meter lopen om je afval weg te brengen veel te ver is voor 80-plussers om met hun rollatortje te overbruggen? Wethouder Harry van Schooten denkt van niet: 'Je hebt toch ook buren?!' Dat die buren wellicht ook 80-plussers zijn, daar houdt de gemeente vooralsnog geen rekening mee.