Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 december 2015

'Lasten bedrijven twee keer zo hoog al in buurgemeente'

Nieuwkoop > De tarieven van de gemeentebelastingen zijn veel hoger dan in omliggende gemeenten. De heer Oor sprak donderdag 26 november in en hij liet namens vijf ondernemersverenigingen weten, dat de gemeente de slag verliest waar het gaat om het aantrekken van nieuwe bedrijven.

Zo betalen bedrijven in Nieuwkoop 60% meer aan gemeentebelastingen in Nieuwkoop, dan dat ze kwijt zijn in Alphen aan den Rijn. En vergeleken met De Ronde Venen zijn de Nieuwkoopse bedrijven maar liefst twee keer zoveel geld kwijt. Oor tipte dan ook: 'Ga in 2018 maar fuseren met De Ronde Venen of Alphen aan den Rijn.' De vijf ondernemersverenigingen in Nieuwkoop geven hiervoor alvast het goede voorbeeld; deze fusie zal binnenkort plaatsvinden, aldus de inspreker.


Gemeenteraadslid Leen Mur (SBN) vond het allemaal wel meevallen: 'Dit is een eenzijdig verhaal. We willen niet de gemeente Nieuwkoop opheffen. Er hebben zich al bedrijven gevestigd in Nieuwkoop. Hoe kan het, dat zij dan toch voor Nieuwkoop kiezen?' Burgemeester Frans Buijserd liet verder weten, dat de gemeente de huidige gemeentebelastingen wel moet vragen: 'De gemeentebegroting is nu al nauwelijks sluitend. Er hoeft niet veel te gebeuren of we zitten weer onder de nullijn. We weten dat het heel hoog is, maar er zijn gemeenten waar de tarieven nog hoger liggen. Het is maar welk rijtje je pakt.' Ook wees hij de gemeenteraadsleden op hun verantwoordelijkheden: 'Wilt u korten op subsidies? Dat mag. Het kan allemaal; discussieert u daarover en kijk of er een gemeenschappelijk voorstel uit komt.' Maar deze uitdaging gaan de raadsleden vooralsnog niet aan.