Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 december 2015

Plassende katten onderwerp voor raadsleden

JOEP DERKSEN

Nieuwkoop > De komende jaren blijft de gemeente de inwoners betrekken bij de besluitvorming over welke speeltoestellen geplaatst worden. Maar waar het gaat om het geld dat er wordt uitgegeven, maakt de gemeente wel van tevoren duidelijk hoeveel die speeltoestellen mogen kosten. 'Dit was voor ons ook een leerproces', zo liet wethouder Guus Elkhuizen donderdag 26 november weten.

Raadslid Jan Tersteeg (MPN/PN) wilde niet alleen speelplekken voor kinderen. Hij stelde: 'Ouderen passen vaak op de kinderen op bij de speelplekken. Ze willen ook meer bewegen. Kunnen we meer beweegtuinen krijgen?' Hierop grapte raadslid Nicolette Oosterhof (CDA), dat het JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) beter het OOP (Ouderen Ontmoetings Plek) genoemd kan worden. Hierna vroeg ze de wethouder maatregelen te nemen tegen de vele honderden katten die door de kernen lopen en de zandbakken vervuilen met hun uitwerpselen. 'Waarom komen er geen netten boven de zandbakken te hangen, om te voorkomen dat er katten in gaan graven? Dat is gezonder voor kinderen.' Een ambtenaar informeerde, dat deze netten gegeven worden aan de omwonenden, zodat die deze netten kunnen plaatsen, weghalen als kinderen er in willen spelen en vervolgens weer over de zandbak hangen. Maar in de praktijk werkt dat niet, aldus de ambtenaar: 'In het begin gaat het goed, maar na een pooste ligt het net in de hoek of wordt het niet gebruikt. Het valt ons erg tegen hoe de samenleving dat oppakt. Met als gevolg dat de zandbakken weer vervuilen.'


Hierop opperde raadslid Leen Mur (SBN) om een voorbeeld uit zijn wijk gemeentebreed in te voeren: de zandzeef: 'Laat de zandzeef van deur naar deur gaan en als hij voor jouw deur staat, ben je die week verantwoordelijk voor het onderhoud van de bak. Dat gebeurt ook bij mij in de wijk en werkt goed.' Wethouder Guus Elkhuizen vroeg en kreeg de tijd om plannen voor speelruimtes, street running en ouderenspeelruimtes verder uit te werken.