Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2015

Statushouders in verschillende dorpskernen opgevangen

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente is van plan om statushouders te plaatsen op verschillende locaties. Het aantal voormalige vluchtelingen dat een huis moet krijgen in Kaag en Braassem verdubbeld in 2016 tot minimaal 70 personen. Om ook de komende jaren in de extra woonbehoefte te voorzien voor de statushouders als de eigen inwoners, worden er versneld extra sociale woningen geplaatst. Een werkgroep onderzoekt mogelijke locaties hiervoor. Een kleine groep bestuurders weet de mogelijke locaties al, maar deze worden vooralsnog angstwekkend geheim gehouden.

Dit jaar heeft Nederland al te maken met 54.000 asielzoekersaanvragen. Er zitten nog duizenden mensen met een verblijfsvergunning (status) te wachten in asielzoekerscentra. Gemeenten in Nederland zijn bereid om extra stappen te zetten om deze mensen versneld onder te brengen. Ook de gemeente Kaag en Braassem. Pas in januari worden deze locaties openbaar gemaakt tijdens een informatiemarkt voor de inwoners.


In 2016 komen er minimaal 71 statushouders naar deze gemeente. Een woordvoerder laat weten: 'Het is zeker niet uitgesloten dat deze taakstelling nog wordt vergroot.' Gekeken wordt naar het bouwen van 'semi-permanente woningen' (zoals wooncontainers, JD) en het sneller realiseren van extra sociale huurwoningen in de dorpskernen voor regulier woningzoekenden. Binnenkort worden alle inwoners uitgenodigd voor een burgerpanel. 'Met dit panel willen we onderzoeken waar de eventuele zorgen liggen van inwoners over het huisvesten van de statushouders. Maar ook waar zij kansen of mogelijkheden zien.'