Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2016

Angst voor illegalenghetto

Door Joep Derksen

Nieuwkoop > Anderhalf uur lang grepen donderdag 7 januari tijdens de gemeenteraadsvergadering in totaal dertien insprekers de kans aan om hun mening te uiten over het realiseren van woninglocaties in de gemeente. Met name het plan van het college van burgemeester en wethouders om tientallen statushouders onder te brengen in het Koetshuis zorgde voor veel kritiek. De uitkomst van het drie uur durende debat? Alle politieke partijen wezen op het belang van het mengen van statushouders met andere woningzoekenden. Maar wethouder Annette Pietersen deed tijdens de raadsvergadering nog geen enkele toezegging.

Op de dag van de raadsvergadering was het gemeentehuis beklad met graffiti en dit zorgde er voor, dat media vanuit het hele land naar Nieuwkoop afreisden om daar mogelijk te filmen hoe inwoners met gebalde vuisten hun onvrede tegenover de bestuurders zouden uiten. Maar relschopzoekende reporters werden teleurgesteld; er waren geen Oranje- of Steenbergenachtige toestanden. Alle stoelen bleven staan en het meeste lawaai dat gemaakt werd, waren de applaussessies naar aanleiding van de opmerkingen van insprekers.

De kritiek van de dertien insprekers was niet mild. 'Maak geen woonkazerne van het Koetshuis', zo stelde Henk Sweers. 'Dit is wel een goed onderkomen voor jongerenhuisvesting en gespreide bewoning. Breng statushouders zoveel mogelijk op kleine locaties en met gespreide bewoning onder.' Inspreekster Patricia Hamelberg wees op de gevaren van 'ghettovorming'. 'als nieuwkomers kunnen integreren in deze gemeenschap, is spreiding strikt noodzakelijk.' Rob Spaans opperde om alleenstaande statushouders onder te brengen in 'huurkamers'. 'Waarom moeten ze in een huis beginnen?'

Gemeenteraadslid Marco Oehlenschläger (D66) wees er op, dat wat hem betreft statushouders het beste in de grote kernen kunnen worden geplaatst. Want dan kunnen ze bijvoorbeeld gemakkelijker boodschappen doen en gebruik maken van het openbaar vervoer. 'Die mensen zitten hier zonder fiets en zonder auto.' Dit leidde tot een reactie vanuit de tribune: 'Ze zijn door acht landen heen gelopen!'

Inspreekster Ria de Vries maakte zich zorgen om 'samenscholing. Concentratie van statushouders zonder toekomstperspectief werkt criminaliteit in de hand. Verspreid de statushouders; zorg dat een nationaal probleem geen lokaal probleem wordt.' Ook andere insprekers noemden het verdwijnen van rust en bezorgdheid over de achtergrond van de voormalige asielzoekers. Inspreker Nefkens verwacht dat het Koetshuis een 'illegalenghetto' wordt. 'Het gebouw Koetshuis is een labyrint van kamers. Op de zolders kunnen gemakkelijk 100 mensen slapen. Sloop het Koetshuis onmiddellijk!'

Na alle insprekers was het de beurt aan de politiek. Alle partijen waren het er over eens; grootschalige concentratie van statushouders is geen goede zaak. Raadslid Janine Wahl (SBN): We missen in het raadsvoorstel de mogelijkheid om ook de bouw van reguliere sociale huurwoningen te onderzoeken. De extra huurwoningen moeten voor zowel statushouders als andere inwoners zijn. Ook moeten de statushouders verspreid worden over de kernen.' Ook raadslid Pien Schrama: (MPN/PN) pleitte voor 'betere spreiding'. En dan niet alleen in de hele gemeente, maar er moet ook een mengeling van bewoners komen in het Koetshuis, zo benadrukte raadslid Paul Platen (VVD). Hier waren alle andere partijen het mee eens. Verder verwelkomden de politieke partijen de komst van meer sociale huurwoningen binnen de gemeente.


Wethouder Annette Pietersen deed geen enkele toezegging: 'Ik hoor geen nieuwe aandachtspunten of dingen die we niet al van plan waren. Ik hoor van u een overweging of u op dit moment de kaders moet aanscherpen. Denk daar nog heel goed over na of dat nou verstandig is. We zijn bezig met het leggen van een puzzel met heel veel stukjes, waarvan we niet weten wat de spelregels zijn. We hebben ook de woningcorporaties nodig, waarvan we verwachten dat ze mee-investeren.' Op donderdag 21 januari wordt dit onderwerp verder besproken.