Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 januari 2016

Column

Bestaansrecht

Het jaar 2015 kan bij het afval en sinds 1 januari weggebracht worden naar het afvalbrengstation Veenderveld (Veenderveld 53, Roelofarendsveen), waarde columnlezer. Dan gaat het om het grofvuil en grof snoeiafval; het dagelijkse huishoudelijke afval, plastic en het groenafval uit de tuin worden dit jaar nog 'gewoon' huis aan huis opgehaald. Al kan dat volgend jaar zomaar anders worden, als de politiek hier keuzes in gaat maken.

Er zullen weinig mensen rouwig om zijn dat we het jaar 2015 nooit meer terugkrijgen. Met aanslagen op de persvrijheid (Charlie Hebdo), op restaurants en een popconcert in dezelfde stad. De miljoenen vluchtelingen die uit Syrië, Irak, Marokko, Turkije en andere landen naar Europa komen op zoek naar een beter leven. Maar al die ellende brengt ook weer het goede in veel mensen boven. Inwoners die zich belangeloos inzetten om mensen te helpen die van huis en haard verdreven zijn. Ook is de noodzaak voor de bouw van meer sociale woningen doorgedrongen tot de politiek.

2016 is het jaar van de nieuwe kansen. Het moet een jaar zijn, waarin de bestuurlijke elite moet gaan beseffen, wat 'participatiesamenleving' nu eigenlijk in moet houden. 'Participatiesamenleving' betekent niet: 'wij als overheid en semi-overheid doen niets meer voor de inwoners en ze lossen het zelf maar op. Maak maar gebruik van je netwerk, doe vrijwilligerswerk en veel succes er mee.' Neen. Participatiesamenleving betekent dat je als overheid er moet zijn, wanneer mensen onnodig in doffe ellende zitten. Of het nu gaat om armoede, ziekte of dat je door je (schoon)ouders zwaar mishandeld wordt.

Een overheid die zich terugtrekt en het belastinggeld steeds minder gebruikt om de inwoners bij te staan, maakt zichzelf overbodig. Het moet niet zo zijn, dat bestuursinstanties blijven bestaan alleen omdat ze blijven bestaan. Kijk maar naar het geworstel van het gemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland; jarenlang is amechtig gezocht naar onderwerpen waarmee deze instantie de boer op kan gaan. Maar met veel bestuurlijke druk en politieke overleggen mag deze instantie dan toch blijven bestaan.

Laat 2016 een jaar zijn van 'bestuurlijk verantwoordelijkheid afleggen'. Waarbij inwoners van het begin af aan bij plannen betrokken worden. En laat die plannen maar beginnen met een leeg vel papier. Als het gaat om ruimtelijke ontwikkelingsplannen of verkeersplannen: nodig de omwonenden uit en vraag naar hun ideeën. En zorg ervoor dat die ideeën ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Pas dan kun je als lokale overheid zeggen: 'Ik denk mee, dus ik besta'.


Joep Derksen