Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 januari 2016

Wim Slootbeek is Politicus van het Jaar in Lisse


Speech voor uitreiking prijs Politicus van het Jaar

Goedenavond beste mensen, dit is het moment waarop u allen gewacht hebt. De uitreiking van de Ine Elzingaprijs voor de Politicus van het Jaar. De winnaar of winnares kan dit beeldje van Frans en Truus van der Veld dan met de auto terug mee naar huis nemen. En hopelijk ligt er dan geen bon achter de ruitenwissers van de consumentenwegjaagboa, want die mogen qua bekeuren dit jaar weer helemaal los gaan.

Oeps. Nou hebben we toch niet de meest invloedrijke persoon van de Bollenstreek boos gemaakt? Want Kees van der Zwet mag het C-woord, de consumentenwegjaagboa, van burgemeester Lies Spruit niet meer in zijn mond nemen. En sinds zij deze banvloek op het C-woord heeft gegeven, heeft politiek rebel Kees de consumentenwegjaagboa ook nier meer in de mond genomen. Maar wij zijn geen politicus die onder de knoet van wie dan ook liggen, dus kunnen we zeggen wat we willen. In ieder geval vanavond!

Wat een crime was het toch weer om onze auto's te parkeren! Gelukkig denken de ondernemers van Lisse ook mee hoe het parkeerprobleem aangepakt kan worden. Dus als een cafébeheerder van, laten we bijvoorbeeld eens zeggen; 'Huis van Cultuur Floralis', op het idee komt om een illegaal terrasje op parkeerplekken te plaatsen, dan is Lisse opeens te klein. En dan mag zo'n Consumentenwegjaagboa van de andere horeca-ondernemers zeker zijn gang gaan!

De jury van de Ine Elzingaprijs bestond dit jaar uit Paul de Vlieger, Ard Zandbergen, Arie in 't Veld, Ed Olivier, Joep Derksen en Irene Weterman. Zij vertegenwoordigen onder meer Bo, het Leidsch Dagblad, Uitgeverij Verhagen, Buijze Pers en het Witte Weekblad. In meerdere juryvergaderingen gingen alle politici over de tong. Hun goede en slechte kwaliteiten werden op waarde beoordeeld en daar kwam uiteindelijk één winnaar uit.

2015 was een jaar waarin we nieuwe politieke talenten zagen opbloeien. Waar paradepaardjes van stal werden gehaald en waar zelfoverschatting afgewisseld werd met politiek inhoudelijke debatten. Het was een jaar waarin Erik Prins zich keihard maakte voor het teruggeven van een bezuiniging op kinderspeeltuinverenigingen De Bijenkorf en Marijke. Hij pleitte er zo hard voor, dat het wel leek of zijn eigen kinderen hier gebruik van maken. Leek, mensen, ik zei leek!

En dan hebben we Martijn Tibboel, die met zo'n geweldige overtuigingskracht kan vertellen dat duurzaamheid hem écht, écht, écht heel erg aan het hart gaat. En vervolgens gaat hij aan wethouder Evert Jan Nieuwenhuis vragen hoeveel mensen al een aanvraag hebben ingediend voor een laadpaal. Maar dan wel nadat hij nog even duidelijk gemaakt had, dat hij al eerder verteld had twijfels te hebben in het succes. En wat bleek? Het totaal aantal vergunningen voor laadpalen dat was aangevraagd bleek nul te zijn. En dat is afgerond naar boven. Wat een toeval!

We hebben maar vijf minuten, dus gaan we in razendsnel tempo door een aantal politici heen. En net als bij een oudejaarsconference: je telt pas mee, als je naam is genoemd! We beginnen met de winnaar van vorig jaar, Guus Mesman. Een tipje, Guus: als je politicus van het jaar wordt, moet je niet denken dat je ineens tot het college behoort! Dus wees het komende jaar best wat kritischer tegenover collegevoorstellen.

Rob van Reisen beklaagde zich dit jaar over een 'raadsuitje naar de Van der Veldstraat'. Hij riep in het openbaar op om ook een uitnodiging te krijgen voor zo'n raadsuitje. Oeps, bleek het een initiatief van Nieuw Lisse te zijn om de door wateroverlast getroffen inwoners een hart onder de riem te steken. Maar Rob heeft het hart duidelijk op de goede plaats zitten, want bij een bericht over de tijdelijke opvang van vluchtelingen was Rob's eerste vraag: 'Wat gaat dat kosten?!'

Dan Kees van der Zwet, die de mond vol heeft van de 'gesubsidieerde bioscoop' Floralis. Eh, Kees, ben jij zelf al ooit naar die gesubsidieerde bioscoop geweest? Want hoe meer mensen Floralis bezoeken, hoe minder subsidie er naar dit gebouw hoeft te gaan. Ach ja, het Floralis; je zou er een boek over kunnen schrijven.

Ons jongste raadslid Maarten Magielse is actief op twitter. Hij twittert er wat op los. Voor de raad, na de raad, tijdens de raad. Tijdens de raad? Maarten, moet je niet opletten? Hoe deed je dat op school, dan? Jeanet van der Laan, die al met bijna één been in de Tweede Kamer zit. Om maar in voetbaltermen te blijven: ben je nu in Lisse bezig met een warming-up? Je ging al van Nieuw Lisse naar de landelijke partij D66, dus dat is of je van Barcelona naar Real Madrid gaat. Je wilt dus twee stappen hoger in de politiek, maar het komende jaar zal blijken of je nog een transfer gaat maken of dat je voor het eindsignaal gewisseld wordt.

Cees Ruigrok, jij bent verantwoordelijk voor het proces van de participatie. Hier is een tipje: Bewaak dat proces; het is een van de wortels waar jouw partij haar basis op heeft staan. En Cees, mocht het niets worden met de politiek, dan kun je altijd nog mee doen aan de quiz 2 voor 12. Want daar kun je ook altijd alles opzoeken! Goede raad is duur en deze is gratis. Al vrees ik dat er alleen geluisterd wordt naar duurbetaalde adviezen. Maar dat gaat niet op voor Gerrit Meiland. Nadat een bedrijf vol professionals anderhalf jaar lang de oorzaken van en oplossingen voor de wateroverlast in de Van der Veldstraat hadden bestudeerd, toonde Gerrit zich het Orakel van Lisse. 'Heb je last van wateroverlast? Graaf dan een vijver!' Bureau Meiland is ook te huur voor feesten en partijen, beste mensen!

John de Bruin; een alleraardigste vent. Maar ben je niet te aardig voor de politiek? In ieder geval ben je een uitstekende voorzitter van de commissie Maatschappij en Financiën. Adri de Roon: de langst zittende, of was het nou langstzittende?, wethouder. Maar moet een wethouder Gezondheid nou echt iedere vergadering aan een lurkpijpje zitten trekken?

Voordat we beginnen met de top 3 zijn hier nog een paar hartenkreten van de journalisten. Nu luisteren jullie politici namelijk nog naar ons; dat is over twee minuten weer voorbij! De Hillegommers denken dat de ambtelijke fusie geen opmaat is naar een gemeentelijke fusie. Zijn wij Lissers nou zo slim of zijn zij nou zo dom? En kan het nou afgelopen zijn met die Noord-Koreaanse werkbezoeken? Waarbij politici de ene of de andere vereniging of stichting bezoeken? Maar waar de pers van wordt geweerd ten koste van alles?! De Lissese politiek kiest er voor om achteraf een persberichtje met foto te versturen. 'Het was heel aangenaam en we hebben van gedachten gewisseld over veel verschillende onderwerpen.'

Dames en heren, het moment surpreme; de top 3!


In willekeurige volgorde noemen we de politici die het afgelopen jaar de top 3 vormen. Voor het eerst hebben we ook collegeleden toegelaten als mogelijke kandidaten voor de Politicus van het Jaar. En wie hebben we daar? Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis! Uit het niets is hij van schooldirecteur wethouder geworden en hij voelt zich daar als een vis in het water. En dan houdt hij zich ook bezig met het altijd lastige onderwerp financiën. Hij kan de politieke onderwerpen helder aan het voetlicht brengen en zelfs als hij wat plantjes water moet geven voor de verzamelde pers, weet hij er nog wat van te maken. Maar Evert Jan; als je 1500 euro weghaalt bij het Adamas Inloophuis, moet je niet daarop een ton aan euro's uitgeven voor 'het op de kaart zetten van Lisse'. Tenzij het een regenton is, want dat schijnen we de komende decennia goed te kunnen gebruiken. En als je aan inwonerparticipatie doet, moet je dat gedurende het hele traject uitvoeren en niet op het laatst wijzigingen in het besluit zonder enige vorm van verzet laten doorvoeren door de raad!

De volgende kandidaat is nóg een SGP-er; Roeland den Breejen. Hij begon zijn raadslidmaatschap in december 2014 en werd direct gepromoveerd tot fractievoorzitter. Roeland maakte veel indruk bij de pers, doordat hij zijn standpunten helder naar voren brengt en zich niet in een hoekje laat drukken. Lang was hij de frontrunner, maar komt hij als eerste over de finish? Het lijkt er op, dat al heel veel mensen hem complimenten hebben gegeven over hoe goed hij het doet. Moeten wij als jury van de Ine Elzingaprijs dat dan ook doen? En hoe empathisch is Roeland? Als je beknibbelt op de huishoudelijke hulp moet je de mensen niet verwijten dat ze geen netwerk hebben.

Wellicht voor buitenstaanders een verrassende naam: Wim Slootbeek. Hij is geen politicus van grote woorden, overdrijvingen en showmanachtige gebaren. Maar hij onderscheidt zich positief, doordat hij goed is ingelezen in een brede variatie van allerlei onderwerpen. Het voorzitterschap van de commissie Ruimte & Infrastructuur voert hij goed uit. Hij beklaagt zich niet meer over wat een oppositiepartij wel of niet kan bereiken, maar schuwt het debat niet. Hij legt vaak de vinger op de zere plek, zoals zijn opmerking dat het traject van inwonersparticipatie, inclusief de ambtenarenuren, 150.000 euro heeft gekost. En dat om een bezuiniging van 700.000 euro te realiseren. De 'rechtse' VVD steunde de links-geörienteerde motie van het CDA over de waterbelasting en hij houdt alle kikkertjes in zijn kruiwagen. Ook is Wim altijd keurig; in kleding én gedrag. Keurig hoeft niet saai te zijn; hij houdt zich aan zijn afspraken en was als één van de eerste (en weinige!) politici aanwezig bij een informatiebijeenkomst over de komst van de vluchtelingen.

Dames en heren, het lijkt me nu wel duidelijk. Bij deze wil ik Wim Slootbeek naar voren roepen om als Politicus van het Jaar de Ine Elzingaprijs in ontvangst te nemen!