Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 februari 2016

Schaken om het echie

JOEP DERKSEN

ROELOFARENDSVEEN – Het is al weer de 33ste keer, dat het 'Flynth-Utile Dulci-Tulpentoernooi' gehouden wordt. Ook dit jaar vond het schaaktoernooi plaats in de Alkeburcht en maar liefst 64 schakers deden hier aan mee. Inderdaad; alleen maar mannen.

Dit schaaktoernooi draait alleen maar om het 'rapidschaak', waarbij iedere schaker 25 minuten bedenktijd per partij krijgt. Het toernooi is regionaal bijzonder populair, vanwege de manier waarop mensen worden ingedeeld. Iedere schaker krijgt maximaal 5 tegenstanders van een vergelijkbaar niveau. Ze komen in aparte groepen en de winnaar van iedere groep mag naar huis gaan met een fraaie schaakbeker. Bovendien kregen dit jaar alle deelnemers een bosje fraaie tulpen van sponsor Huigsloot Bloemen.

Jan Borst is mede-organisator van het toernooi en hij is tevreden met de opkomst. 64 deelnemers is ietsje meer dan vorig jaar.' Ook hij constateert dat er geen vrouwelijke deelnemers zijn. Hij lacht: 'Schaken blijft een mannensport, maar gelukkig staan er dames achter de bar. De mensen die hier zijn, komen uit de hele regio, van Haarlem tot Zoetermeer. Zelfs hebben we deelnemers uit Polen en India.' De absolute top is niet te bekennen bij dit toernooi, maar dat hoeft ook niet. 'We richten ons op mensen die minder vaak wat winnen, en dan toch aan het eind van de dag met een beker thuis kunnen komen bij hun vrouw.'

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt boven de 50. Een van de jongere uitschieters is Robin Wooter (20) uit Leiden. 'Ik had vandaag niets te doen, dus deed ik hier maar aan mee.' Hij speelt sinds zijn achtste, maar vindt schaken geen oudemannensport. 'Als je jong bent, kun je al echt goed zijn met schaken en op het hoogste niveau meedoen. Bovendien is schaken goed voor de contentratie.' Hij geniet van het spel: 'Ik probeer psychologische oorlogsvoering. Ik probeer stellingen te krijgen die de tegenstander niet prettig vindt.

De oudste deelnemer is Willem Alkemade (84) en volgend jaar viert hij zijn 65-jarige schaakjubileum. Tussen de wedstrijden door glimlacht hij: 'Dit toernooi is mijn schaakdoel van het jaar. Het is geen tussendoortje, want het is een van de weinige toernooien waar ik naar toe ga en spelers op mijn niveau kan ontmoeten.' Hij is een ware promotor van de sport: 'Schaken heeft zeker een toekomst, want het is een ongelooflijk mooi en edel spel. Geen twee wedstrijden zijn hetzelfde. Je kunt je inleven, nadenken, leert concentreren en de concentratie vast houden. Als je vrij intensief schaakt, ben je je er niet van bewust dat je met een spelletje bezig bent.' De pauze is voorbij en al gauw is in de Alkeburcht alleen nog het tikken van de schaakklokken te horen, nadat een zet is gedaan.

De uiteindelijke winnaars van het toernooi waren:

Groep 1: Joop Bakker, Leiderdorp
Groep 2: Cok Ippel, Lisse
Groep 3: Ton Bakker, Roelofarendsveen
Groep 4: Henk Plantfeber, Amsterdam
Groep 5: Florin Omota, Haarlem
Groep 6: Hans Heshusius, Leiderdorp
Groep 7: Kees de Vlieger, Nieuw Vennep
Groep 8: Ruud Aalbersberg, Voorschoten

Groep 9: Roel Steinhart, Alphen aan de Rijn