Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Ton Kohlbeck benoemd tot ereburger

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Er zijn niet veel mensen die met de erepenning van Oegstgeest op hun borstkas mogen lopen. En inwoners die kunnen bogen op de erepenning van zowel Oegstgeest als Leiden, waren er helemaal niet. Tot donderdag 11 februari, toen Ton Kohlbeck (73) het kostbare kleinood mocht ontvangen van burgemeester Jan Waaijer. Kohlbeck ontving in 2008 namelijk al de erepenning van Leiden.

De ceremonie vond een uur vóór het aftreden van Waaijer plaats. En per ongeluk begon de burgemeester aan de verkeerde speech: 'De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier.' Na de tweede zin merkte Waaijer zijn vergissing op en pakte een ander blaadje met de juiste speech ter ere van Kohlbeck. 'Nu ik over een uurtje afscheid ga nemen als waarnemend burgemeester van Oegstgeest kan ik iemand die zoveel werk heeft verricht eren met een bijzondere penning. Deze erepenning is beslist een schaard goed. Hij wordt zelden uitgereikt aan iemand.'

Kohlbeck ontvangt de erepenning voor onder meer 20 jaren werkzaamheden als raadslid en wethouder. Maar ook was hij leraar en betrokken bij onder meer de Gevulei en Kasteel Oud Poelgeest. Hij heeft meer dan 340 huwelijken voltrokken als ambtenaar van de burgerlijke stand en zette zich ruim twintig jaar in voor het behoud van zwembad Poelmeer. Waaijer: 'Goede wijn behoeft geen krans. Het is me een waar genoegen om de erepenning toe te kennen. Hij is u van harte gegund!'


Hierop liet de gedecoreerde weten, dat hij blij was met dit kleinood. Bescheidenheid blijkt niet in Kohlbecks woordenboek voor te komen, zo blijkt uit zijn volgende woorden. 'En dan ben je ereburger van Leiden en Oegstgeest. Dan vraag je je af: heb je dat verdiend? Het antwoord is Ja!' En eigenlijk had Kohlbeck het ereburgerschap al eerder verwacht, bijvoorbeeld in 1994 toen hij afscheid nam van de actieve politiek. Indertijd bleef het echter 'slechts' bij een koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Kohlbeck: 'Maar ik was veel liever ereburger van Oegstgeest geworden.' Die wens is nu uitgekomen. Veel familieleden en vrienden feliciteerden Kohlbeck van harte met zijn ereburgerschap.