Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Waaijer vertrekt met kritische noot

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Alle raadsleden samen met familieleden en vrienden van burgemeester Jan Waaijer kwamen donderdag 11 februari bijeen om hem de ambtsketen te zien overdragen aan locoburgemeester Wendelien Tönjann. Zij mocht deze keten in haar bezit houden tot maandag 15 februari, toen Emile Jaensch werd aangesteld als kroonbenoemde burgemeester.

Er waren mooie woorden voor Waaijer, die zich bijna twee jaar burgervader van Oegstgeest mocht noemen. Tönjann roemde zijn spreuken: 'Een burgemeester is als een fiets; zonder ketting is hij niets'. Ook maakte Waaijer furore op het gemeentehuis met een van de kortste gedichten die er zijn: 'Hier ligt Boot; hij is dood'. Vice voorzitter en nestor van de raad:,Tim van Tongeren, noemde Waaijer 'Een goede burgervader, vriendelijk en innemend. U was de loods die tijdelijk aan boord van het schip Oegstgeest kwam om ons veilig door de vaargeul en een aantal lastige obstakels te leiden. Oegstgeest staat beter op de kaart en kan vertrouwen hebben in de toekomst. De raad van Oegstgeest dankt u en uw echtgenoot hartelijk.'

Jeroen Staatsen, burgemeester van Voorschoten, namens de burgemeesters van de regio, was ook vol lof. Maar hij richtte zich in zijn speech op de toekomst van Oegstgeest. 'Er worden in hoog tempo forse stappen gezet in de Leidse regio: we kijken waar we als samenleving willen staan in 2025?. Bestuurlijke zelfstandigheid of onzelfstandigheid is volstrekt geen item. Wel is belangrijk dat tot resultaten gekomen moet worden.'


Burgemeester Jan Waaijer dankte de drie sprekers en sprak enigszins melancholisch: 'De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Sinds ik aantrad zijn de financiën kwetsbaar, maar in control en de ambtelijke organisatie heeft kwantitatief en kwalitatief een impuls ondergaan.' Hij kon het niet laten kritiek te hebben op zijn collega-bestuurders en de raadsleden: 'Wat me zorgen baart is het imago van de gemeente en onze raad. Ik hoop dat mijn opvolger het initiatief neemt om onze omgangsvormen ter discussie te stellen. We kunnen een intelligente en wijze raad zijn, maar 19 wijze mensen maakt nog geen wijze raad. Zorg ervoor dat u niet de zwakste schakel bent.' En met dank aan iedereen liep Waaijer naar de hal van het gemeentehuis, waar ook een aantal inwoners en brandweerlieden hem opwachtten om hem het beste te wensen.