Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Gemeente betaalt veel geld voor realiseren woningbouw in Offem-Zuid

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – De gemeenteraad steunt unaniem de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente heeft gesloten met Van Rhijn Bouw B.V. over Offem-Zuid. In dat gebied moeten 240 woningen gebouwd worden. De gemeente gaat niet alleen een deel van de grondprijs vergoeden aan Van Rhijn Bouw, maar ook een compensatiebedrag voor het realiseren van sociale woningbouw. De hoogte van dat bedrag wordt angstvallig geheim gehouden door de bestuurders en politici. Wel blijkt uit ambtelijke stukken, dat de gemeente voortaan rekening houdt met een verlies van 'ongeveer' 800.000 euro om Offem-Zuid vol te bouwen met honderden woningen.

In het gebied komen allerlei typen woningen te staan, maar dus ook 30% sociale woningbouw. Wel blijft er nog een probleem over en dat is de watercompensatie. Er worden zoveel woningen gebouwd, dat er in Offem-Zuid niet genoeg ruimte meer is om de wettelijk vereiste watercompensatie te regelen. Een gevolg kan zijn, dat hierdoor toch nog minder woningen gerealiseerd worden op het stuk grond dat eigendom is van de gemeente Noordwijk.

De politieke partijen waren vol lof over deze onroerend goed deal, waar toch flinke financiële consequenties voor de gemeente uit voortkomen. Maar hierover viel geen onvertogen woord. Raadslid Jacques Elvader (Puur Noordwijk) was 'blij dat na 15 jaar groen licht gegeven kan worden voor deze grondoverdrachttransactie en dat gebouwd kan worden in Offem-Zuid.' Fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) concludeerde: 'Er waren geen goede contracten. Nu ligt een beter contract ter goedkeuring voor. We zijn blij met deze nieuwe overeenkomst, want het leek een debacle te worden.'


Zijn collega Peter van Bochoven (LSNZ) was ronduit lyrisch: 'We hebben enige schaamte met de vorige bestuurders ,die hier tien jaar niets mee gedaan hebben. Dat heeft ons geld gekost.' En raadslid Duindam (VVD) liet weten: 'We zijn blij dat er een samenwerkingsovereenkomst is met een contractpartner die veel geduld heeft. Het is een bedrijf dat wil gaan bouwen. Het was een hell of a job. Het oude contract zag er niet uit en er was niet mee te werken.'