Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 april 2016

Industrieterrein alleen mogelijk als gemeente ook financieel risico wil lopen

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Óf de gemeente wordt medeverantwoordelijk voor de realisatie van Drechthoek 2, óf Mourik stopt met de ontwikkeling van dat gebied. Jaap Kruijt, directeur van Mourik en Ab Goedhart, makelaar van Goedhart Vastgoed, konden het maandag 18 april niet duidelijker maken.

De ondernemers zijn het wachten op een besluit over Drechthoek 2 helemaal beu. Enigszins cynisch stelde Goedhart: 'We hadden tijdens de afgelopen raadsvergadering het gevoel dat niet iedereen wist wat er aan de hand was. Dit verhaalt loopt pas een jaar of tien.' Hij liet weten, dat elf ondernemingen al serieus interesse hadden getoond om grond op Drechthoek 2 te kopen voor het bouwen van bedrijfspanden. Dat leidde tot de logische vraag van fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB): 'Als er zoveel belangstelling is en u tot ontwikkeling kunt overgaan, waarom hebt u dan de gemeente nodig?'

Hierop reageerde Kruijt: 'Als we er als private partij alleen in stappen, dan kan er bij een nieuw college een andere bedrijventerrein komen. Dan staan we er alleen voor. Ook kan de gemeente fiscaal vriendelijker grond aankopen en de gemeente leent veel goedkoper geld. Het heeft zeer veel meer kans van slagen als je het gezamenlijk aanpakt.' Op een vraag van fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) informeerde Kruijt dat Drechthoek 2 volledig moet worden uitgevoerd en dat slechts de helft van het terrein ontwikkelen wat hem betreft geen optie is. De kosten per m2 zouden hierdoor te veel stijgen. Daarom wil Kruijt ook, dat de watercompensatie plaatsvindt buiten het gebied van Drechthoek 2.

Goedhart gooide er nog een schepje bovenop: 'We hebben afhakers. Bedrijven vinden het te lang duren. Ze willen uitbreiden en niet drie jaar wachten. Ze zijn op zoek in de Haarlemmermeer. We hebben een richtdatum nodig waarop we kunnen beginnen. We kunnen die bedrijven niet tegenhouden, maar we willen vermijden dat dat gebeurt. Als Sushi Ran besluit te vertrekken, dan kunnen we de hele boel opheffen.' Kruijt besloot: 'Een gemeente die alleen een faciliterende rol speelt, is wat ons betreft niet haalbaar. We zitten hier met grondeigenaren die ook wat willen.' Maar raadslid Marcel Doze (CDA) stelde: 'Er was een bestemmingsplan goedgekeurd, maar de Raad van State heeft dat afgekeurd. Nu wordt door een aantal andere direct betrokkenen voorgesteld om te ontwikkelen en voorgesteld wordt om de gemeente risicodragend mee te nemen. Maar ons beleid is om niet risicodragend mee te gaan in de ontwikkeling.'


Gemeenteraadslid Ton van Velzen (VVD) wilde het voor de zekerheid weten: 'Als we kiezen voor faciliteren, trekt u zich dan terug?' Kruijt stelde: 'Dat is een beetje erg bot. Maar dan is er wel een goede kans dat we genoodzaakt zijn om te zeggen dat het niet gaat.' Desgevraagd liet Goedhart weten de lijst met namen van mogelijk geïnteresseerde bedrijven niet aan de gemeenteraadsleden bekend te willen maken.