Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Laatste kans om watertoren om te bouwen tot woning

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – De gemeenteraad geeft initiatiefnemer Akkerhuis de mogelijkheid om door te gaan met zijn plannen voor het tot een woonhuis maken van de watertoren. Maar dat wil niet zeggen, dat alle problemen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, want niemand twijfelt er aan, dat de omwonenden opnieuw de gang naar de rechter zullen maken. Bij een eerdere rechtszaak werden deze omwonenden in het gelijk gesteld. Inmiddels zijn de bouwplannen aangepast, maar of dat voldoende is om een rechter te overtuigen, moet nog blijken.

De gemeenteraad stemde in met de zogeheten 'coördinatieregeling', maar dat was voor een aantal politici geen gemakkelijk besluit. Bij de fractie Puur Noordwijk stemden zelfs drie raadsleden tegen het collegevoorstel. De overige Puur Noordwijkers bleken voorstander. Fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk) lichtte toe: Het is niet aan ons als raad dat de plannen teruggetrokken moeten worden en dat wij de watertoren in eigen beheer nemen. Het is vandaag niet het moment om een andere beslissing te nemen over het eigendom of de toekomst van de toren.'

Fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) gaf aan, dat zijn partij unaniem het collegevoorstel steunt. 'Iedereen lijkt gelijk te hebben. Het college valt niet veel te verwijten. Het probleem is vooral financieel. De heer Akkerhuis heeft het gelijk aan zijn kant, maar de omwonenden hebben via de rechter het gelijk aan hun kant.' Volgens De Ridder zou de goedkoopste oplossing zijn, dat de gemeente schadevergoeding uitbetaalt aan Akkerhuis, om maar van al het gedoe af te zijn.


Maar fractievoorzitter Roberto ter Hark (VVD) liet weten, dat zijn partij tegen zou stemmen. De heer Akkerhuis heeft zijn best gedaan er iets prachtigs van te maken, maar we denken dat het hem (door de rechter, JD) niet gegund zal zijn. We kunnen beter de watertoren terugnemen, er een monument van maken en de heer Akkerhuis een redelijke vergoeding geven.' Een formeel voorstel hierover, kwam er echter niet. Raadslid Louis Koppel (PvdA/GroenLinks) constateerde, dat er voor de toekomst van de watertoren 'geen alternatief voorhanden' is, waarna wethouder Gerben van Duin besloot: 'Ik hoop dat de omgeving mee wil bewegen, om te kijken of we er uit kunnen komen. Maar het moet van beide kanten komen.'