Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2016

Met kaagwater het waterrecreatieseizoen openen

JOEP DERKSEN

WARMOND – Het Genootschap de Jeneverboom luidt op vrijdag 15 april de officiële start in van het waterrecreatieseizoen. Volgens de 21-jarige traditie gebeurt dit onder de jeneverboom, die in de Klein-Hemmeerpolder aan de Sprietlaeck staat. Voorzitter Nico Ouwehand vertelt over de geschiedenis en betekenis van dit gebeuren.

'Nee, een jeneverboom is niet een boom met bessen waar je jenever van maakt', zo lacht Ouwehand. De naam 'jeneverboom' stamt uit het begin van de twintigste eeuw, toen zeilers de gewoonte hadden om bij het passeren van deze boom een oorlam te drinken. De boom werd namelijk gezien als veilig baken voor het bevaren van de Kagerplassen.

Sinds de vorige eeuwwisseling zijn meerdere bomen gegaan en gekomen, maar de huidige jeneverboom staat er al sinds 1949. 'En dat is mijn geboortejaar', zo laat Ouwehand weten. In 1995 ging Ouwehand met een paar vrienden naar deze boom, om voor het eerst het waterrecreatieseizoen met kaagwater (jenever) in te luiden. Sinds die tijd is het een jaarlijkse traditie, die alleen maar groeit. Dit jaar worden meer dan tweehonderd deelnemers verwacht, die op uitnodiging van harte welkom zijn. Ook zullen dan de burgemeesters van Kaag en Braassem, Leiderdorp en Teylingen hun opwachting maken. Deze drie gemeenten liggen namelijk aan de Kagerplassen.

Ouwehand: 'Wij openen het watersportseizoen door het drinken van een kaagwatertje. Alle mensen krijgen een borrel aangereikt. We toasten naar elkaar en drinken het glaasje jenever. Ook bespreken we daar de noviteiten; nieuwe ideeën om de watersport te verbeteren. Of het nu gaat om het openen van een jachthaven of de ingebruikname van een watertaxi.' Wethouder Kees van Velzen (CDA) zal die dag ook meer vertellen over de ontwikkelingen rondom de plannen voor het vestigen van een historische scheepswerf in het oude cafetariagebouwtje op Koudenhoorn. Maar de voorzitter houdt ook een serieus pleidooi richting alle ondernemers die hun geld verdienen in de watersector. 'Ik zou graag willen dat alle jachthavens en watergerelateerde bedrijven om en rond de Kaag zich openstellen in het weekend van 15, 16 en 17 april. Want wat Keukenhof is voor de bollen, zijn wij voor het waterseizoen.' Wat Ouwehand betreft, mogen de Warmonders dat weekend de vlag uithangen, als teken dat het watersportseizoen is geopend.


Onder de jeneverboom wordt ook de Sloepiewisselprijs uitgereikt, voor de meest talentvolle jonge zeiler en zeilster van heel Nederland. Ook krijgt dit jaar weer iemand de Kaagwaterpenning. Het gaat om een persoon die veel doet voor recreatie op en rond de Kagerplassen. Tot nog toe heeft nog geen vrouw deze prijs gewonnen, maar wellicht wordt dat volgend jaar anders, zo laat Ouwehand weten. Hoe dan ook, het wordt weer een enorm gezellig samenzijn. De voorzitter besluit lachend: 'Het gaat nergens om, maar we genieten er met z'n allen van.' Voor meer informatie: www.dejeneverboom.nl.