Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Onrust over druk statushouders

JOEP DERKSEN

Nieuwkoop > De toestroom van voormalige asielzoekers naar deze gemeente is zo groot geworden, dat alle vrijkomende sociale woningen worden toegekend aan deze zogeheten statushouders. Deze mededeling deed wethouder Annette Pietersen donderdag 7 april tijdens de vergadering van de Meningsvormende Raad.

De politieke discussie ging vooral over de vraag hoe en waar de statushouders de komende jaren ondergebracht zullen worden. Dat moet verspreid zijn door de hele gemeente, maar nu al wordt duidelijk, dat dit in feite gebeurt in de dorpen waar een goede verbinding is met het openbaar vervoer en waar winkels op loopafstand bereikbaar zijn. Het Koetshuis (Dorpstraat 33, kern Nieuwkoop) is een van de plekken waar zo'n dertig 'tijdelijke wooneenheden' moeten komen om de statushouders in onder te brengen. De buurtbewoners zijn daar niet blij mee, zo lieten meerdere insprekers weten.

De gemeente hoopt, dat de statushouders die daar komen wonen, dankzij 'een goede begeleiding' toch kunnen integreren. Gedacht wordt aan het inzetten van een huismeester, die er ook voor zorgt dat overlast voor omwonenden 'zoveel als mogelijk wordt voorkomen'. Op de vraag of het niet mogelijk is, om meerdere statushouders bij elkaar in één woning te plaatsen, zodat er extra huizen vrijkomen voor de mensen die al jaren wachten op een sociale woning, reageerde wethouder Pietersen ontkennend. 'Je kunt niet vier willekeurige mensen bij elkaar plaatsen, die dan één gezin gaan vormen. Je moet dan woningen splitsen in een aantal kamerwoningen. Maar als ze vertrekken, dan is het huis niet meer goed te gebruiken.'

Raadslid Janine Wahl (SBN) constateerde, dat het bouwen van nieuwe sociale woningen door de hele gemeente heen, gewoon noodzakelijk is. 'Er zijn best wel veel sociale woningen naar statushouders gegaan. Als er geen tijdelijke woningen komen, moeten reguliere woningzoekenden steeds langer wachten om aan een huis te komen. We vinden het niet acceptabel dat de wachtlijst voor huurwoningen nog verder oploopt.' Alleen de MPN/PN bleek tegenstander te zijn van het inzetten van het Koetshuis en Aar en Amstel (39 woonplekken, JD) als tijdelijke woonverblijven voor statushouders. 'Je moet eerst kijken of je die locaties daadwerkelijk nodig hebt', zo vond raadslid Kees Hagenaars (MPN/PN).


Pietersen besloot de discussie door te stellen, dat het de intentie van het college blijft om de statushouders zoveel mogelijk te spreiden over zeven kernen. Deze mensen moeten dan niet in tweederangs woningen komen, maar in 'gewone sociale huurwoningen'. De gemeenteraad bespreekt dit onderwerp verder op donderdag 28 april.