Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Wethouder wankelt nog niet

Politieke discussie over financiële tekorten SWA

Nieuwkoop > De financiën zijn bij de Sociale Werkvoorziening Alphen aan den Rijn (SWA) al jaren niet op orde, zo blijkt uit een onderzoek van het bureau Andersson Elffers Felix. Het college van burgemeester en wethouders heeft hierop haar reactie gegeven en deze werd donderdag 7 april besproken tijdens de vergadering van de Meningsvormende Raad.

Uiteraard wordt beterschap beloofd en controles op de financiën moeten versterkt worden. Ook moeten de drie verantwoordelijke colleges van Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem 'de besluitvorming meer nadrukkelijk voorbereiden, invullen en vervolg geven'. Een van de redenen waarom de SWA bijna failliet ging, ligt in de extreem hoge huisvestingslasten. Op het pand waar de SWA in gevestigd is, rust namelijk een hypotheek van maar liefst 21 miljoen euro.

Ook was de SWA verplicht om 20.000 euro per maand te betalen aan de gemeente Alphen aan den Rijn voor een kantoorruimte, dat dienst moet doen als 'mobiliteitscentrum' in het gemeentehuis van Alphen. Al in 2014 slonk het eigen vermogen van de SWA naar slechts 51.000 euro en sinds die tijd zijn de verliezen alleen maar toegenomen.

De politici waren verbijsterd over de wanorde bij de SWA. Commissielid Jan Tersteeg (MPN/PN) stelde: 'We zijn geschokt door het rapport en het handelen bij SWA. We moeten oplossingen vinden, ook voor het bestuurlijk handelen en daar niet te lang mee wachten.' Ook de VVD wilde horen wat de oplossingen zijn, die er voor moeten zorgen dat de zaken weer beter gaan lopen.

Verantwoordelijk wethouder Trudy Veninga (CDA) informeerde de politici, dat de zware lasten van het SWA-pand 'een frustratie is van iedereen; het drukt op de begroting.' Ze vervolgde: 'We moeten af van de discussie over dat pand. De gemeente Alphen heeft in april vorig jaar het principebesluit genomen om dat pand aan te kopen. Maar daar is nog niets van gekomen. Nu worden scenario's hierover besproken.' Ze verzuchtte: 'Godzijdank dat we dat eindelijk een keertje van ons bordje af kunnen halen.'


In tegenstelling tot de verantwoordelijk wethouder van Alphen aan den Rijn, hoeft Veninga vooralsnog niet te vertrekken. Wel riep fractievoorzitter Paul Platen (VVD) de wethouder op, om de vinger aan de pols te houden: 'Het moet echt beter gaan.' Hierop liet Veninga weten, dat ze echt haar 'stinkende best' doet.