Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Gaasvliegen inzetten om bladvlooien te doden

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Vorig jaar zuchtten veel inwoners onder springende vlooien die massaal de woningen binnendrongen. Deze 'olijfwilgbladvlooien' gedijen goed in de olijfwilghagen die op gemeentegrond staan. Dit jaar wil de gemeente de problemen voor zijn en worden maatregelen genomen.

Nu al zijn larven van de olijfwilbladvlo gevonden, maar chemische bestrijding mag niet meer. Dus moet de gemeente zich behelpen met biologische bestrijding. En dat is het uitstrooien van larven van gaasvliegen. Gehoopt wordt, dat deze gaasvlieglarven de larven van de bladvlo opeten. Vanaf maandag 25 april worden er om de vier meter zakjes met gaasvlieglarven in de olijfwilghagen gehangen. De bedoeling is, dat die larven eruit kruipen, om zich vervolgens in de hagen tegoed te doen aan de olijfwilgbladvlooien.


Hiermee zou de overlast van die vlooien tot het verleden moeten behoren. Of vervolgens de gaasvliegen de huizen binnendringen, wordt niet door de gemeente aangegeven. Maar ieder voordeel heb wel z'n gevolgen, zo waarschuwt de gemeente. 'De volwassen gaasvliegen hebben bloemen (voor stuifmeel en nectar) nodig als voedsel. Om op de langere termijn een populatie gaasvliegen in stand te houden, die op haar beurt de bladvlo-populatie in bedwang houdt, zijn bloemen nodig voor de volwassen gaasvliegen. In de openbare ruimte in uw buurt is erg weinig ruimte om bloemrijk groen aan te leggen, dus u zou de gaasvliegen erg helpen als u dit jaar wat extra bloemen in uw tuin zou zetten.'