Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 mei 2016

Geen apart potje voor geld voor sociaal domein

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente wordt de Jaarrekening als hamerstuk behandeld tijdens de aankomende gemeenteraadsvergadering. Een onverwacht overschot van 4,1 miljoen euro zorgt voor rust bij alle gemeenteraadsleden. Even riep Petra van der Wereld (SVKB) nog op om de 1,8 miljoen euro aan extra inkomsten voor de sociale voorzieningen te stoppen in een apart potje. Maar ze zette niet door; dit geld gaat in de 'algemene reserves'.

Meerdere partijen vroegen zich wel af hoe het kan dat in het najaar wethouder Henk Hoek nog waarschuwde voor een verlies van 400.000 euro. Terwijl amper drie maanden later er een overschot blijkt te zijn van 4,1 miljoen euro. PRO vreest, dat de rijksoverheid dit jaar minder geld zal geven aan de gemeenten, omdat landelijk 310 miljoen euro wordt overgehouden aan uitgaven op de sociale voorzieningen. Dus dit jaar zou er best een tegenvaller in het verschiet kunnen zitten.

Maar Hoek liet weten, dat hij niet namens de rijksoverheid kan spreken. Wel vond hij: 'Er is een zekere onbetrouwbaarheid bij de rijksoverheid waar het gaat om de maatregelen.' Hoek liet verder weten, dat voor het sociaal domein 'alle gestelde doelen zijn behaald'. Volgens de wethouder is het niet zo dat er minder geld is uitgegeven aan sociale voorzieningen, dan de gemeente had begroot. 'We hebben meer binnengekregen, dus houden we meer over. Ik vind het wel jammer dat soms er een beeld ontstaat alsof wij alleen maar hebben beknibbeld. We kijken naar het welzijn van de inwoners en hebben de tevredenheid van de inwoners op een hoog peil gekregen. We hebben het op dat punt toch behoorlijk goed gedaan.'


Volgens Hoek is het niet nodig om het geld voor het sociaal domein in een apart potje te stoppen. Als de raad het wil, kan volgens hem altijd geld gehaald worden uit de algemene reserves. Van der Wereld twijfelde nog: 'Het gevaar is, dat het geld gebruikt wordt voor andere dingen en dat je dan geld tekort komt (voor het sociaal domein, JD).' Maar verder ging ze niet. Alle partijen stemden er mee in om de Jaarrekening als hamerstuk te behandelen in de gemeenteraadsvergadering. Er wordt dus niet meer verder over gediscussieerd.