Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Onrust over stilstaande ambulances voor bruggen

JOEP DERKSEN

Nieuwkoop > De hulpdiensten staan regelmatig minutenlang stil voor de bruggen. En terwijl een eenzame vakantiezeiler onder de brug doortuft, zitten familieleden in paniek te wachten tot een ambulance eindelijk aankomt om het hart van de geliefde weer op gang te brengen. Sinds de bruggen automatisch (en van afstand) worden opengezet, lijkt dit probleem te verergeren, zo liet gemeenteraadslid Jan Hardenberg (VVD) donderdag 26 mei weten.

Als voorbeeld noemde hij de Langeraarse brug; 'Deze heeft regelmatig storingen, sinds de brug automatisch wordt opgezet. Hoe kunnen die storingen vermeden worden? De brug staat vaak open, terwijl de hulpdiensten er dan niet van op de hoogte zijn. Het duurt soms meer dan tien minuten dat de hulpdiensten loeiend voor de brug staan, voordat hij dicht gaat.'Volgens Hardenberg is dit al minimaal drie keer gebeurd in Langeraar. 'Wat gaat college doen om te voorkomen dat er slachtoffers vallen?'


Maar burgemeester Frans Buijserd stelde, dat de Langeraarse brug niet veel meer storing heeft dan andere bruggen. Volgens hem ging deze brug vorig jaar 1451 open en dicht en waren daarbij tien storingen. Toch vond hij dat Hardenberg 'terechte vragen' stelde. 'Je kunt niet altijd voorkomen dat een ambulancedienst voor een brug komt te staan, zeker als de brug open is. Je kunt een brug niet omlaag brengen als een schip er onder door gaat. Dan gebeuren er ongelukken.' Er wordt nu gedacht aan een systeem, waarbij een ambulance de opening van de brug kan blokkeren bij een noodsituatie. Maar voordat dit ook mogelijk is, zal het nog wel een flinke tijd duren 'en het kost natuurlijk een hoop geld', voegde Buijserd hier aan toe.