Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2016

Symposium voor raadsleden over eigen toekomst

JOEP DERKSEN

LEIDSE REGIO – De gemeenteraden en collegeleden van Oegstgeest, Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg zijn op vrijdag 3 juni uitgenodigd voor het symposium ‘De Raad op zoek naar een nieuwe rol?’. De politici buigen zich dan over de vraag of er veranderingen moeten komen in de manier waarop de gemeenteraden werken. Dit symposium wordt georganiseerd door de Rekenkamercommissie, die 10 jaar bestaat, en voorzitter Peter van den Berg licht toe waarom dit initiatief is genomen.

'We willen met de raden spreken over alle veranderingen die op hen af komen en wat dat betekent voor de rol van de raad', zo begint Van den Berg. Sinds 2015 zijn de gemeenten namelijk al verantwoordelijk voor zaken als Wmo, jeugd- en ouderenzorg. Ook de komende jaren zal de rijksoverheid nog extra taken bij de individuele gemeenten neerleggen. En er is bijna geen gemeente die deze taken alleen kan uitvoeren.

Samenwerken is dus het devies en omdat onbekend ook onbemind maakt, heeft de Rekenkamercommissie besloten het symposium te organiseren. Sprekers zijn onder meer Hans van der Sluijs, burgemeester van Leidschendam-Voorburg, en Rien Fraanje, bestuurskundige en publicist. 'De vier gemeenten werken nu al veel samen met allerlei taken, maar voor de gemeenteraadsleden is het de vraag, hoe zij ook nog voldoende te zeggen houden over de opzet en uitvoering van die taken', licht Van den Berg toe.


Het symposium kan een goede eerste stap zijn voor samenwerking. De Rekenkamercommissievoorzitter geeft aan: 'Woordvoerders van bijvoorbeeld sociale zaken uit de verschillende gemeenten kunnen regelmatig bij elkaar komen, om zo gezamenlijk de koers van de gemeenteraden te bepalen. Als je als gemeenten steeds meer met elkaar doet, moet je je als gemeenteraden ook zo organiseren, dat je er grip op hebt. Door het symposium kunnen de raadsleden naar elkaar toe groeien. Zo wordt het wij-zij denken minder.'