Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Afvalophaalsysteem op de schop

Joep Derksen

Nieuwkoop > De gemeente gaat onderzoeken hoe het huidige afvalophaalsysteem kan verbeteren. Hierbij wordt gedacht aan het invoeren van 'financiële prikkels', zodat de inwoners hun afval beter gaan scheiden. Dit onderwerp werd donderdag 12 mei besproken tijdens de meningsvormende raad.

Wethouder Annette Pietersen vertelde waarom het afvalophaalsysteem op de schop moet: 'De landelijke ambities worden opgeschroefd. Er zijn verbeteringen te bereiken met afvalscheiding. We weten uit ervaring dat gemak zwaarder weegt dan de kosten, maar een financiële prikkel helpt ook om goede intenties in de praktijk te brengen.' Het kan zo maar zijn, dat de huidige afvalcontainers verdwijnen en vervangen worden door ondergrondse containers, waar inwoners hun afval in moeten deponeren en hier voor per afvallozing moeten betalen. De wethouder: 'We willen met inwoners praten hoeveel ze er voor over hebben om het anders te krijgen.'

In theorie zou het kunnen, dat het huidige systeem blijft bestaan, maar de kans daar op is niet erg groot, zo blijkt uit de woorden van de wethouder. 'Als onze inwoners zeggen; 'Het wordt hartstikke duur, maar we vinden de huidige manier goed”, dan gaan we dat regelen. Maar het laag houden van de kosten is ook een aspect waar we rekening mee willen houden.' Ze vervolgde: 'We weten dat inwoners zeggen dat ze service belangrijker vinden dan de kosten. Maar je moet iets doen met verschillende prikkels. Het is niet dat we per se een tariefdifferentiatie willen, maar dat systeem is wel kansrijk.' Tariefdifferentiatie is een systeem, waarbij inwoners die meer restafval hebben, dan ook meer geld betalen voor het verwerken er van. En dat kan volgens een aanwezige ambtenaar prima gecombineerd worden met 'omgekeerd inzamelen'; het brengen van het restafval naar ondergrondse containers.


De gemeente wil de mening van de inwoners krijgen via een enquete. En daarna kan het nieuwe systeem ingevoerd worden. Pietersen: 'Het is belangrijk of mensen iets snappen en of het uitvoerbaar is. Als duidelijk is of er draagvlak is voor het nieuwe systeem, dan moeten we gaan communiceren over waarom we het gaan doen en hoe het uitgevoerd gaat worden.' De raadsleden Keijzers (SBN) en Jacobs (D66) riepen het college op, dat gezinnen met (jonge) kinderen niet 'het kind van de rekening' mogen worden. En commissielid De Kleer (VVD) vond: 'Met proportioneel betalen is er niets mis, maar buitenproportioneel betalen is echt fout.' Pietersen reageerde: 'Bij gezinnen is vaak meer afval; daar is meer resultaat te behalen. Maar in een druk gezin is het gemak ook heel erg van belang.' De gemeenteraad praat op donderdag 26 mei verder over dit onderwerp.