Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2016

College adviseert: Vijf jaar lang 300 asielzoekers

In gebouw Swets & Zeitlinger

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdagochtend 24 juni een besluit genomen; het asielzoekerscentrum (AZC) mag er komen. Maar in plaats van de door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gevraagde aantal van 500 mensen, mogen er in het gebouw van Swets & Zeitlinger 'maar' 300 asielzoekers gehuisvest worden. Ook wordt het gebouw maximaal vijf jaar gebruikt als AZC.

Het collegebesluit was niet unaniem. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) is tegen de opvang van de asielzoekers in Lisse. 'Ik ben principieel tegen opvang buiten de regio. Er zijn 60 miljoen mensen op drift. Wij in Europa zijn niet in staat om dit op te lossen. Dat geldt ook voor die 300 mensen, die van heel veel nationaliteiten zijn.'

Tijdens een speciaal belegde persconferentie geven vervolgens burgemeester Lies Spruit en de wethouders Adri de Roon (D66) en Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) aan, hoe de rest van het college is gekomen tot het besluit om wél 300 asielzoekers welkom te heten in het dorp. Ze verwijzen hierbij naar de 616 gesprekken die met inwoners hebben plaatsgevonden en de 400 mails die er over dit onderwerp binnen kwamen op het gemeentehuis. Volgens de bestuurders was niet duidelijk aan te geven hoeveel van de mensen vóór of tegen de komst van een AZC zijn. Veel inwoners bekeken het namelijk niet zwart-wit, maar zeiden 'ja, mits' of 'nee, tenzij'.

Maar twee rode draden kwamen wel uit de gesprekken en de emails naar voren. Veel inwoners vonden 500 asielzoekers voor een dorpje als Lisse te veel. En ook maakten mensen zich zorgen over de veiligheid van zichzelf en hun familieleden. Daarom wil het college een veiligheidsplan opstellen, samen met de omwonenden van het Swets & Zeitlingergebouw. Dan gaat het om 200 adressen; zowel huishoudens als bedrijven in die omgeving.

De Roon: 'We stellen woensdag 29 juni voor aan de gemeenteraad om in te stemmen met het verzoek van het COA om mee te werken aan de opening van een AZC, maar voor maximaal 300 asielzoekers en voor maximaal vijf jaar.' Nieuwenhuis vulde aan: 'Het Rijk heeft met de Vereniging Nederlandse Gemeenten gesteld dat de ondergrens voor een AZC 300 mensen is. Kleiner gaat blijkbaar niet; dat is een gegeven.' En Spruit besluit: 'Als de gemeenteraad 'ja' zegt tegen ons voorstel, gaan we met het COA in onderhandeling. Dan nodigen we omwonenden uit om te vragen welke dingen voor hen van belang zijn.'


Tekst: Joep Derksen