Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

Slechte aanrijdtijden ambulances in Woerdense Verlaat

Door Joep Derksen

Nieuwkoop > Het is onacceptabel, dat maar 33% van de tijd de ambulances binnen 15 minuten na een oproep op de plaats van bestemming in de Woerdense Verlaat zijn aangekomen. Bij een hartaanval telt iedere minuut en na zes minuten hartstilstand ben je al klinisch dood. De gemeenteraad drong er donderdag 9 juni bij wethouder Annette Pietersen (D66) op aan, dat aandacht wordt gevraagd voor deze slechte aanrijdtijden.

Het is de RDOG (Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden) die verantwoordelijk is voor de aanrijdtijden van de ambulances. Hiervoor krijgt deze organisatie geld van de gemeenten in deze regio, dus ook van Nieuwkoop. Fractievoorzitter Paul Platen (VVD) vond de aanrijdtijd voor de Woerdense Verlaat 'dramatisch laag'. Deze mening werd gedeeld door MPN/PN en raadslid Remco Hendriks (SBN), die liet weten dat de aanrijdtijden zelfs slechter zijn geworden. Dit ondanks het feit, dat vorig jaar beterschap werd beloofd.


De wethouder liet weten, dat de RDOG over de hele regio genomen wél voldoet aan de minimale eisen van de aanrijdtijden. Ook informeerde ze de raadsleden, dat Nieuwkoop een 'pilotgemeente' is. Hier worden bij wijze van proef vrijwilligers ingezet, die bij een hartstilstand alvast met reanimeren kunnen beginnen, totdat de ambulance er is. Ze riep de raadsleden op, om zelf het gesprek aan te gaan met de RDOG en er zo achter zien te komen, hoe het komt dat de Woerdense Verlaat zo onderbedeeld is en concludeerde: 'We zijn niet in de positie om het op te lossen. De norm wordt over de hele regio genomen gehaald.' De raad nam deze uitdaging aan en later dit jaar volgt er een gesprek met de RDOG.