Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2016

Veel nadelen aan welstandsvrij bouwen

LISSE – Twan Jütte, stedebouwkundig architect en medewerker van Stichting Dorp, Stad en Land EN opsteller van de Welstandsnota, hield donderdag 16 juni tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur een presentatie. Hierbij werd duidelijk, dat het volledig welstandsvrij maken van de gemeente maar weinig voordelen en veel risico's telt.


Volgens hem is het enige voordeel voor de gemeente het feit dat er minder regels zijn. Wel loopt de gemeente het risico dat er zonder welstandsregels her en der door het dorp allerlei gedrochten van woningen komen. Of dat woningen in pimpelpaarse en felgele kleuren worden uitgerust. Jütte concludeerde: 'De gevolgen van welstandsvrij bouwen zijn, dat het ten koste gaat van beleidsconsistentie, de beleving en het aanzien van de bebouwing. Daarmee zal de openbare ruimte bij gebrek aan beheer langzaam maar zeker worden aangetast.' Een discussie over de vraag of de gemeente welstandsvrij bouwen moet toestaan, wordt later dit jaar gevoerd door de gemeenteraad.