Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

De tocht naar nul kilo restafval

Wethouder Yvonne Peters (VVD) gaat zich samen met haar gezin honderd dagen lang inzetten om – als het lukt – nul kilogram restafval over te houden. Dus al het plastic, blik, karton, papier moet zo goed gescheiden worden, dat de normale vuilnisbak leeg blijft. Zij doet mee aan de '100-100-100-actie' en doet in het Witte Weekblad hier de komende maanden verslag van.

Het project '100 dagen afvalvrij' zit er op! Niet alleen ik heb er veel van geleerd, maar ook mijn kinderen hebben echt wel iets opgestoken van de afgelopen 100-100-100 weken. Ze weten wat restafval is en wat nog waardevol is. Zo zijn de oude winterkleren en schoenen met zorg uitgezocht en naar de kledingcontainer gebracht én krijgen oude mobieltjes ook ergens een tweede leven.'

Ook is er irritatie, als blijkt dat artikelen dubbelop of in veel te grote verpakkingen verpakt zijn. Uitspraken als: 'Mam, kijk eens wat een idiote verpakking, veel te groot voor wat erin zit!' komen regelmatig voorbij. Voorafgaand aan deze 100 afvalvrije dagen heb ik ze daar nog nooit over gehoord. Hopelijk is het ook een bewustzijn dat ze houden wanneer ze zelfstandig wonen.

Vorige week kreeg ik een email van een oudere dame uit Roelofarendsveen. Zij composteert zelf en houdt zich al bijna haar hele leven zeer zorgvuldig bezig met het scheiden van afval. Zij maakt zich zorgen over het blijvende effect van deze actie en hoopt dat de deelnemers als ambassadeurs aandacht blijven vragen voor de waarde van afval. Ik ben zo'n ambassadeur! U ook?

En voor ik het vergeet, deze week hadden we 850gram restafval. Vooral door een ketchupfles die uit de koelkast viel en onherstelbaar beschadigd was. Zonde! U wilt vast en zeker ons wekelijks gemiddelde weten. Dat was 1,2 kilogram per week, met een landelijk gemiddelde van negen kilogram per week. Ik ben toch wel trots op ons resultaat!


Yvonne Peters