Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 juli 2016

De tocht naar nul kilo restafval

Wethouder Yvonne Peters (VVD) gaat zich samen met haar gezin honderd dagen lang inzetten om – als het lukt – nul kilogram restafval over te houden. Dus al het plastic, blik, karton, papier moet zo goed gescheiden worden, dat de normale vuilnisbak leeg blijft. Zij doet mee aan de '100-100-100-actie' en doet in het Witte Weekblad hier de komende maanden verslag van. Deze week de laatste column.

Het zit erop, 100 dagen afvalvrij leven! Ik ben trots op ons eigen resultaat en het blijvende effect hiervan op ons aankoop- en consumptiegedrag. Afgelopen vrijdag was de officiële afsluiting van het project bij Cyclus. Een overzicht van de resultaten:
  • Het aantal deelnemers: 423 huishoudens in 11 gemeenten, waarvan 26 huishoudens in Kaag en Braassem.
  • De hoeveelheid restafval daalde van 19,6 kilo per huishouden per week naar 1,3 kilo. Dus 88% minder restafval!
  • De kennis van afval scheiden, dus: "wat hoort in welke bak", is enorm toegenomen. Veelgenoemde restafval-voorbeelden zijn: chipszakken, koffieverpakkingen, luiers en bijvoorbeeld gebruikte plastic bordjes. Blik hoort ook bij het restafval, maar wordt er in de afvalverwerkingsinstallatie met magneten uitgehaald.
  • De voedselverspilling is in de projectperiode sterk gedaald.
De algemene opvatting tijdens deze bijeenkomst was: 'Maak afval scheiden gemakkelijk, leuk en financieel aantrekkelijk. In Kaag en Braassem gaan we met het Duurzaamheidsplatform, de gemeenteraad maar vooral ook met u, de inwoners, graag in gesprek over afval scheiden en de mogelijkheid om huishoudens, die weinig restafval inleveren, financieel te belonen. Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op Facebook naar iloveafvalscheiden! En voor ik het vergeet; dank aan alle lezers voor de vele leuke reacties op mijn columns!


Yvonne Peters