Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Tentoonstelling over ruilverkaveling

Van koudegrondteler tot bloemist

OUDE WETERING – Voorzitter Lex van der Zwet van de Stichting 'Oud Alkemade' opende zondag 4 september, samen met oud-agrariër Koos Bakker, de nieuwe tentoonstelling 'Ruilverkaveling'. De bezoekers worden meegenomen naar de jaren '50 van de vorige eeuw, waarin de toekomst van het gebied, dat nu Kaag en Braassem vormt, ingrijpend werd veranderd, en verbeterd.

De ruilverkaveling die zo'n zestig jaar geleden plaats vond, hield in dat telers stukken grond gingen uitruilen. Tegelijkertijd werden veel sloten gedempt en wegen als de Floraweg, Geestweg en Hemweg aangelegd. Hierdoor hoefden de telers niet meer ver te reizen om hun land te bereiken. Het werken werd dus veel efficiënter. Bovendien was de ruilverkaveling de definitieve doodssteek voor de teelt van groenten; alle agrariërs stapten over op de veel lucratievere bollenteelt.

Wie van de lokale geschiedenis houdt, geniet met volle teugen van deze tentoonstelling. Uit krantenartikelen blijkt, dat het maar weinig had gescheeld of de hele ruilverkaveling was helemaal niet doorgegaan. Eind jaren '50 werd de ruilverkaveling door tegenstanders nog de 'gesel der verwoesting' genoemd. In 1958 mochten de tuinders stemmen over het doorgaan van de ruilverkaveling en van de 537 uitgebrachte stemmen, bleken er maar liefst 262 tegen te zijn. Waren het zeven tuinders meer geweest, die vóór hadden gestemd, dan was de hele ruilverkaveling er mogelijk nooit geweest.

Maar de ruilverkaveling kwam er toch en op donderdag 9 april 1964 constateerde een journalist voor de krant 'De Meerlander': 'Het gezinsleven is intensiever geworden, omdat vader niet meer van 's morgens vroeg tot 's avonds laat 'op reis' is langs zijn verspreide stukjes grond. Hij werkt nu dicht bij huis.' Van der Zwet is trots op de tentoonstelling en hij toont: 'Er is hier van alles te zien, variërend van oude tekeningen van voor en na de ruilverkaveling tot foto's en oud tuingereedschap (zoals een draineerschop en drainpotleggers, JD), maar ook foto's, een film over het baggeren en een oude grondlorrie.'

Die grondlorrie vormde ook het middelpunt van de opening door Bakker en de voorzitter. Bakker is namelijk één van de oudste nog in leven zijnde ondernemers uit de tijd van de ruilverkaveling. Hij vertelt hierover: 'We hadden land in de oostpolder en de westpolder, waar we naar toe moesten varen. Ik ben uitgeplaatst in de Googerpolder, waar nieuwe tuinbouwgebied ontstond. Ik stopte met het kweken van peulen, bonen, augurken en sla en ging over op bloembollen. Van koudegrondteler ben ik bloemist geworden.'

De tentoonstelling over de ruilverkaveling loopt nog tot en met juni 2017.


Tekst: Joep Derksen