Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Financieel stapje terug

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad stemt binnenkort in met het principebesluit om diftar (gedifferentieerd betalen, JD) in te voeren, waar het gaat om de afvalinzameling. Maar de kans is groot, dat wethouder Yvonne Peters (VVD) niet de gevraagde 350.000 euro krijgt om het vooronderzoek te doen.

Tijdens de fractievergadering van PRO uitten meerdere politici kritiek op de hoogte van het bedrag. Zo vonden ze het niet nodig, dat de wethouder alvast 200.000 euro wilde hebben voor de aanschaf van nieuwe afvalinzamelingsbakken, terwijl het officiële besluit voor het invoeren van een nieuw afvalinzamelingssysteem nog moet worden genomen. Daarom komt de partij bij de eerstvolgende politieke vergadering met een amendement, waarin staat dat de wethouder de voorbereidende werkzaamheden voor de invoering van Diftar moet uitvoeren voor een bedrag van 105.000 euro.

Dit amendement kan hoogstwaarschijnlijk alvast rekenen op steun van SVKB, zo bleek tijdens hun fractievergadering. Ook in die partij werd gepleit voor het 'splitsen van het collegevoorstel; sommige dingen hierin zijn heel goed en het is prima om daar krediet voor te geven.' Wel gaat de SVKB nog even extra kijken naar de redenen, waarom de gemeenteraadsleden in Alphen aan den Rijn juist tégen de invoering van diftar hebben gestemd.

Wethouder Floris Schoonderwoerd toonde zich een voorstander van diftar: 'Overal waar diftar wordt ingevoerd, gaat het restafval naar beneden. Als mensen beter de appelschillen in de groene bak doen, dan kost het niets.' Hij concludeerde: 'Afval ophalen volgens diftar is net als onder de douche gaan: als je stinkt, hoef je niet onder de douche, maar doe je het wel, dan kost het geld.' Fractievoorzitter Ton van Velzen (Liberaal Kaag en Braassem, LKB) concludeerde over het collegevoorstel: 'Het college vraagt “Houd ons handje even vast, zodat we geen buil vallen”. Wij moeten aangeven of we kunnen leven met de richting die het college aangeeft.'


Joep Derksen