Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2016

Column

Snappen

Bijna iedere week houdt het college van burgemeester en wethouders een persgesprek. Daarin geeft de ene of andere wethouder (en soms de burgemeester) aan, welke besluiten zijn genomen. Soms gaat het over de aanpak van illegale bewoning, dan weer over bezwaren tegen een aanbouw. Maar ook grotere onderwerpen komen regelmatig langs; zaken die iedereen in Kaag en Braassem aangaan.

Een van de onderwerpen de afgelopen week was, de aankondiging dat de gymnastiektoestellen in De Schuur onveilig zouden zijn voor de kinderen. Dat is natuurlijk een onderwerp waar de pers graag over schrijft. Misstanden moeten namelijk breed uitgemeten worden, zodat de inwoners hier van op de hoogte worden gesteld. Dat de gymnastiektoestellen onveilig zouden zijn, wordt niet alleen bevestigd in een ambtelijk stuk, maar wethouder Yvonne Peters (VVD) deed er tijdens het persgesprek ook een schepje bovenop. Ze liet daadkrachtig weten: ,,We willen de acute onveilige situatie oplossen.''

Nou vallen de gymnastiektoestellen in De Schuur onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Cultureel Centrum Hoogmade (CCH). Maar met deze organisatie kon geen contact opgenomen worden, omdat het gemeentebestuur deze kwestie nog zo'n vijf dagen later met het CCH wilde bespreken. Er gold dus een zogeheten embargo.

Maar het artikel met het nieuws over de 'onveilige' gymnastiektoestellen kwam wel meerdere kranten te staan. Terwijl vervolgens bleek, dat die gymnastiektoestellen weliswaar iets verouderd zijn, maar absoluut niet onveilig. Het bestuur van de CCH was laaiend over het, zoals ze zelf lieten weten 'lek van de gemeente met de pers'.

Ook wethouder Peters zal zich de volgende keer nogmaals bedenken voordat ze daadkrachtige taal spreekt, zo neem ik aan. Maar of de gemeente als geheel écht geleerd heeft van deze situatie vraag ik me toch af. Op mijn vraag hoe het kan, dat in ambtelijke stukken staat, dat de toestellen onveilig zijn, terwijl dat niet zo is, kreeg ik de volgende reactie: ,,Het gaat uiteraard wel om het argument veiligheid op basis waarvan college vorige week een beslissing heeft genomen. En continuïteit past daar dan bij. Het stuk dat vorige week erover voorlag, is niet onjuist opgesteld. Als de suggestie is gewekt dat de situatie nu onveilig is: dat is niet zo.'' Als u het snapt, waarde columnlezer; laat het mij dan even weten!


Joep Derksen