Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

Nul op de meter niet populair bij raad

Nieuwkoop > Een voorstel van CDA en MPN/PN om voortaan alleen maar duurzame nieuwbouwwoningen toe te staan, haalde het donderdag 6 oktober niet tijdens de besluitvormende raad. De twee partijen kregen geen steun van de overige politici.

Joep Derksen

Gemeenteraadslid Dors (MPN/PN) stelde voor, dat de enige woningen die nog nieuw gebouwd mogen worden, zogeheten 'Nul op de Meter' (NOM) woningen moeten zijn. In 2020 wordt dat namelijk ook rijksbeleid; alle nieuwbouwwoningen moeten dan energieneutraal zijn. De bewoners ervan zijn dan geen kosten kwijt aan gas, water en elektriciteit. Dors: 'Waarom zouden we wachten tot 2020?! Bouw voortaan alle huizen en wijken op een duurzame manier.'

Maar hij kreeg de handen van de overige politici niet op elkaar. Fractievoorzitter Keijzers (SBN) stelde: 'Duurzaamheid vraagt tijd; waarom zouden we partijen moeten dwingen om extra te investeren?' Ook moet er volgens haar gelet worden op andere zaken, zoals de vergrijzing van Nieuwkoop. Dat vraagt om extra seniorenwoningen. En extra startersleningen ziet Keijzers ook graag weer terugkomen.

Fractievoorzitter Van Belzen (SGP/ChristenUnie) wilde ook niet al te gehaast beslissingen nemen over duurzaamheid: 'Er moet een gezonde balans gevonden worden tussen betaalbaarheid en duurzaamheid. Er moet niet gekozen worden voor een duurzame variant, maar voor de meest betaalbare duurzame variant.' Hij zag meer in het 'duurzaam slopen en het hergebruik van materialen na de sloop; zo kun je voorkomen dat materialen uitgeput raken.' Ook de VVD zat niet te springen om het NOM-initiatief. Jan Hardenberg opperde: 'Laten we gaan voor goedkope koopwoningen en laat alle mensen die scheef wonen nu allemaal uit die woningen vertrekken, dan kunnen we ook voor onze jongeren woningen realiseren. Nul op de meter is sympathiek, maar je kunt het niet afdwingen. We willen dat mensen zelf graag beslissen.' Ook D66 was het hier mee eens.


Wethouder Annette Pietersen (D66) liet weten, dat de gemeente geen eisen op kan leggen over het verplicht bouwen van NOM-woningen. 'Die eisen sneuvelen bij de rechter.' En daarmee was het pleit beslecht. Nieuwkoop wordt niet de eerste gemeente, waar verplicht NOM-huizen gebouwd moeten worden.