Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2016

'Betere alternatief' brede school warm ontvangen

LEIMUIDEN / HOOGMADE > De gemeenteraad besprak maandag 28 november twee collegevoorstellen om miljoenen te investeren in brede scholen in Leimuiden en Hoogmade. De 4,5 miljoen euro die de gemeente moet ophoesten voor het 'integraal kindcentrum' in Leimuiden, lijkt helemaal geen probleem te zijn. Daar gaat de gemeenteraad volgende week wel mee akkoord. Het wordt echter spannend bij de discussie over de bouw van de brede school in Hoogmade.

Die brede school komt er wel, maar een groepje 'Verontruste Hoogmadenaren' heeft een alternatief bouwplan opgesteld, dat veel steun krijgt van verschillende politieke partijen. Maar ook van Kees Hagenaars, directeur van basisschool Ter Does, die al jaren met smart zit te wachten tot de nieuwbouw kan beginnen. Volgens de Verontruste Hoogmadenaren kan de school een kwartslag gedraaid worden; hierdoor blijft er meer ruimte voor de school en het groene terrein over. Bijkomend voordeel voor de omwonenden is, dat er dan ook geen huizen meer gebouwd kunnen worden. Bovendien hoeft het bestemmingsplan niet aangepast te worden. Op deze manier zou al binnen twee maanden met de bouw begonnen kunnen worden.


Van SVKB mogen deze plannen doorgaan. ,,Omdat de gemeente maar 1 euro heeft betaald voor de grond, hoeven we er geen 500.000 euro winst op te maken door woningbouw'', zo stelde fractievoorzitter Petra van der Wereld. Maar fractievoorzitter Ton van Velzen wees er op, dat de gemeente altijd al van plan was om woningen op die grond te realiseren, om een deel van de kosten van de brede school terug te verdienen. Ook D66 wil woningen naast de nieuwe school: ,,Dat voorkomt, dat groen in het buitengebied opgeofferd moet worden'', zo vond raadslid Conny Punt. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) deed een gepassioneerde oproep aan de raad om 'koers te houden' en er voor te zorgen dat er wél huizen komen naast de brede school. Hij werd hier in ieder geval bij gesteund door PRO en D66 en met de waarschijnlijke steun van LKB lijkt een raadsmeerderheid voorstander van de bouw van de brede school mét nieuwe woningen. Gezien de felle weerstand van omwonenden tegen de komst van die huizen, zal het vermoedelijk nog jaren duren voordat de bouw daarvan kan beginnen.