Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2016

SWA wordt opgeheven

Nieuwkoop > De financiën van de Sociale Werkplaats Alphen (SWA) blijken zo slecht, dat deze 'gemeenschappelijke regeling' wordt opgeheven door de deelnemende gemeenten. In plaats daarvan wordt een nieuw 'Werkbedrijf' opgericht. Dit Werkbedrijf wordt onderdeel van de ambtelijke organisatie van de gemeente Alphen. Om dat in goede banen te leiden, moet er driekwart miljoen euro op tafel gelegd worden; de gemeente Nieuwkoop draagt hier 75.000 euro aan bij.


Voor de mensen die er bij de sociale werkplaats ingeschreven staan, verandert er weinig. Maar de gemeenten willen dat particuliere bedrijven de komende jaren veel meer deze medewerkers gaan inzetten. Het Werkbedrijf moet helpen bij de reïntegratie van alle werklozen; of het nu gaat om mensen met een arbeidsbeperking of inwoners die al lange tijd zonder werk zitten. Werkgevers die geïnteresseerd zijn, kunnen gebruik maken van loonkostensubsidie. Wethouder Paul Platen (VVD) laat hierover weten: 'Dit vraagt inspanningen van werknemers, maar ook van werkgevers.' Volgens hem zijn werkgevers 'enthousiast' om een bijdrage te leveren. Overigens kunnen de gemeenten niet anders, dan de SWA opheffen; het financiële tekort van deze instantie is nu al 1,6 miljoen euro en dat zou oplopen tot 3 miljoen euro in 2020 als er nu niet ingegrepen zou worden.