Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2016

Kosten restafval storten stijgen met 12,9%

LISSE > De kosten voor het inleveren van de vuilniszakken met restafval worden de komende jaren met meer dan 10% verhoogd. Jaarlijks, dus. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) kondigde deze tariefstijging dinsdag 22 november aan.

Volgend jaar betalen meerpersoonshuishoudens 235 euro aan vast tarief en daarnaast 1,55 euro voor iedere zak restafval die in een ondergrondse container wordt gedumpt. Maar ieder jaar stijgen de vaste lasten voor de inwoners met 5 euro en ook de prijs per aangeboden zak gaat jaarlijks met twintig eurocent (44 oud-nederlandse centen) omhoog. Het lijkt weinig, maar dat is wel 12,9% hoger vergeleken met het jaar ervoor. Nieuwenhuis vindt dat prima: ,,De vaste lasten zullen een beetje stijgen, omdat de salarissen van de mensen op de vrachtwagens ook hoger worden. We laten de kosten voor het aanbieden van de zakken restafval bewust stijgen. We willen de prikkel om goed te sorteren steeds groter maken.'' Maar waarom stelt de gemeente niet meteen een bedrag vast van 5 euro per aangeboden afvalzak? De wethouder: ,,We willen de prijs kostendekkend hebben. Bovendien is de kans dat je bij zo'n tarief onwenselijk gedrag krijgt, waar het gaat om dumping of zwerfafval.'' Hij deelt niet de angst van raadslid Jacqueline van Dooren (D66) dat inwoners hun afval gaan verbranden. ,,Ik verwacht niet op grote schaal rookpluimen in Lisse.''


Joep Derksen