Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 november 2016

'Windmolens verstoren het landschap'

Nieuwkoop > Een voorstel van CDA en SGP/ChristenUnie om windmolens van maximaal 18 meter toe te staan in het landschap, werd tijdens de gemeenteraadsvergadering afgewezen door de overige partijen.

Her en der in het buitengebied staan al wel graansilo's van 25 meter hoog, maar voor een raadsmeerderheid zijn kleinere windmolens een brug te ver. Gemeenteraadslid Zoet (CDA) probeerde hen nog op andere gedachten te brengen. 'Een windmolen neemt net zoveel energie op als 150 zonnepanelen. Boeren hebben voldoende aan een kleine windmolen, als ze bijvoorbeeld de kippen willen verlichten. Wereldwijd is behoefte aan nieuwe energie.'

Maar zijn woorden hadden geen effect. Ook MPN/PN wil de windmolens niet hebben. Raadslid Hagenaars liet weten, dat zijn partij de voorkeur geeft aan het open houden van het Groene Hart. Ook vond hij, dat niet plotseling moet worden besloten of windmolens wel of niet geplaatst mogen worden; 'Dat moet gedaan worden op basis van een goed doordachte visie.' Wel stelde hij: 'De windmolens verstoren het landschap.'

Zijn collega Hardenberg (VVD) bleek het hier mee eens te zijn: 'We zijn wel voorstander van alternatieve energiebronnen, maar ze moeten het open polderlandschap niet aantasten. De opbrengst van de windmolen is niet heel erg groot. We proberen allerlei obstakels in het Groene Hart te voorkomen. Daar zijn windmolens onderdeel van.' Ook raadslid Oehlenschläger (D66) vond 'dit soort verspreide windmolens geen wenselijke ontwikkeling in het Groene Hart. We zullen over een paar jaar wel een energieneutrale gemeente moeten worden. Maar een optie van windmolens bij elke boerderij, vinden we het meest onwenselijk.' Volgens hem moet er ingezet worden op alternatieve energiebronnen als warmtepompen en biogas.


Fractievoorzitter Van Belzen (SGP/ChristenUnie) waarschuwde nog: 'Er moet een slag gemaakt worden met de duurzaamheid. We moeten ons steentje daar aan bijdragen. We hebben ook een verantwoordelijkheid voor de rest van de wereld. Als u dit amendement afschiet, krijgt u er later spijt van.' Maar wethouder Paul Platen (VVD) bleek hier niet van onder de indruk. Ook hij vond de komst van windmolens in het open groene landschap 'niet wenselijk'. De politiek gaat de komende tijd nadenken over een brede visie over alternatieve energie.