Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 maart 2017

Nieuwe aanbesteding voor jeugdhulp

KAAG EN BRAASSEM > Het gemeentebestuur is begonnen met een nieuwe aanbestedingsprocedure voor het inkopen van de jeugdhulp. Nadat het Gerechtshof de vorige aanbesteding in de juridische prullenbak had gegooid, willen de colleges van Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn het vanaf 2018 opnieuw proberen. Wethouder Henk Hoek (CDA) gaf donderdag 16 maart een nadere toelichting.

Het Gerechtshof oordeelde onder meer, dat bij de vorige aanbesteding het financiële risico teveel bij de aanbieders van de jeugdzorg zou komen te liggen. Dit moet volgens Hoek worden opgelost, door eerst met de aanbieders te praten en er zo achter te komen, hoe de jeugdzorg 'anders en minder' kan. ,,We willen een bepaalde kwaliteit; zij zijn de professionals die de kwaliteit willen leveren.
De aanbieders die willen inschrijven moeten doorhebben, wat het risico is en wat de ruimte is om het risico voor in te zetten.'' De jeugdzorgaanbieders moeten ook veel meer gaan samenwerken met het maatschappelijke veld, zoals scholen en huisartsen, zo laat Hoek weten. ,,Dat gaat op den duur de samenleving heel veel opleveren.''

De gemeenten Alphen en Kaag en Braassem mogen niet meer uitgaan van het principe 'Rijksbudget is leidend budget'. Als er een tekort aan geld is voor de jeugdzorg, moeten de gemeenten ook paraat staan om extra te investeren, zo wil het Gerechtshof. Hoek erkende dan ook: ,,We moeten wat meer geld beschikbaar stellen.'' Hij gaat er van uit, dat de gemeente zo'n 700.000 euro extra kwijt is aan jeugdzorg. Bovenop het bedrag van 3,1 miljoen waar al eerder rekening mee werd gehouden. ,,In 2018 hopen we nadrukkelijk wel een bezuiniging op het bedrag te effectueren.''


Joep Derksen