Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Boek vol met historische wetenswaardigheden


VOORHOUT - Al 1.300 dorpsgenoten hebben een exemplaar besteld in de voorverkoop, terwijl het boek pas in juni wordt uitgebracht. Het boek 'Boerhaavehuis en tuin', met als ondertitel 'Over het groene hart van Voorhout' lijkt nu al de grootste bestseller te worden van een overzicht van verhalen over de lokale geschiedenis.

Waar anders dan in de tuin van Boerhaave vindt het interview plaats met de drijvende krachten achter het boek: Hans van den Berg en schrijver Paul Jochemsz? Terwijl de vogels op de achtergrond vrolijk fluiten, laat Jochemsz weten, dat dit boek niet uitsluitend over de geschiedenis van het Boerhaavehuis met haar fameuze tuin gaat. Sterker nog; het is eigenlijk maar een beperkt onderdeel van het gehele boek, dat bestaat uit vijf hoofdstukken.

In het boek staan geen schokkende, nieuwe wetenswaardigheden in, informeert Jochemsz. ,,Maar alle zaken, waar al eerder over is geschreven, hebben we nu bij elkaar gebracht en gerangschikt.'' Het eerste deel van het boek gaat over de geschiedenis van Voorhout: vanaf haar ontstaan in 988 AD tot het jaar 1738; wanneer Hermannus Boerhaave overlijdt. De volgende twee hoofdstukken gaan over het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin. Zo is te lezen, dat vanaf de eerste helft van de 17de eeuw (1625) tot op de dag van vandaag de dominees in het Boerhaavehuis hebben gewoond. De overige hoofdstukken gaan over de kerkelijke buren en het boek sluit af met verhalen over en met de overige buren.

Wordt het hierdoor niet een 'ons kent ons' boekwerkje? Jochemsz beaamt lachend: ,,Dat is het gevaar of de valkuil. Ons kent ons is ook een beetje dorps, kneuterig zelfs. Zo werelds zijn we niet, al hebben we een station.'' Hij vervolgt: ,,Echt Voorhoutse families worden ook belicht. In dat laatste hoofdstuk wordt het echt enorm Voorhouts. Daar staan verhalen van Voorhouters, die in de huisjes rondom het Boerhaavehuis gewoond hebben en die op de Boerhaaveschool hebben gezeten. Dat is ook de kracht van dit boek.''

Dit is toch de eerste keer, dat een lokale schrijver uitgebreid schrijft over de historische tuin en het Boerhaavehuis. En dan ook nog een schrijver die er vanuit zijn woning dagelijks op uit kijkt. ,,Het Boerhaavehuis en de tuin zijn prominent onderdeel van het centrum van Voorhout. Aan het huis en de tuin zijn de veranderingen te zien die door de eeuwen zijn ondergaan. En de omgeving is mee veranderd en dat maakt het nog interessanter.''

In het boek rekent Jochemsz ook af met foutjes in de historische verhalen. Hij informeert: ,,Hiernaast heeft in het verleden Boerderij Welgelegen gestaan. Heel veel Voorhouters noemen dat de Everlasting, maar dat is een klassieke fout. Op het land er naast, van de familie Dirk Ruijgrok, stond in de twintiger jaren van de vorige eeuw een schuurtje, waarop het bordje 'Everlasting' bevestigd was. Het bedrijf dat in dat schuurtje zat, bestond slechts korte tijd, maar dat bordje heeft er jaren gehangen.''

Ook andere onderdelen van de Voorhoutse architectuur komen in het boek naar voren, zoals de Slangentoren, Antoniusschool, het Boerhaavekwartier, de meisjesschool De Agnes en natuurlijk de oude burgemeesterswoning. In het boek wordt eveneens een virtuele wandeltocht afgelegd naar de gebouwen die nu in gebruik zijn, zoals Herenstaete, De Toog, het Wapen van Voorhout en Cheers. Van den Berg en Jochemsz laten weten, dat dit boek niet tot stand had kunnen komen zonder de hulp van de Historische Kring Voorhout (HKV). Het boek wordt donderdag 22 juni officieel gepresenteerd op het kerkplein. De namen van alle voorintekenaars komen ook in het boek te staan. Wie het boek nog wil bestellen, kan een mailtje sturen naar: berghaas58@casema.nl. Voor meer informatie: www.boerhaavehuis.nl.


Joep Derksen