Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Bourgondisch bloed in de Klinkenbergerplas

OEGSTGEEST > Het gaat geweldig met de blauwalg in de Klinkenbergerplas. Sinds vorig jaar is het Hoogheemraadschap van Rijnland begonnen met het bestrijden van deze blauwalg. De Universiteit van Amsterdam en ARCADIS hebben bedacht om de blauwalg met waterstofperoxide te bestrijden. Maar sinds deze waterstofperoxide in de Klinkenbergerplas is geloosd, lijkt het wel of de blauwalg het beter doet dan ooit te voren. Sterker nog; er is nu zelfs een nieuw soort blauwalg bijgekomen, die voorheen nog nooit was gezien; de rode blauwalg.

De waterstofperoxide zou er voor moeten zorgen dat de stofwisseling van de blauwalg verstoord wordt, waardoor deze niet meer kan groeien en dood gaat. Nu mogen de onderzoekers zich buigen over de vraag, of ze die stofwisseling zo hebben verstoord, dat nu de rode blauwalg in de Klinkenbergerplas het leven van andere flora en fauna bedreigt.


Ook voor mensen kan de rode blauwalg gezondheidsklachten veroorzaken. Zwemmen mag dus niet en honden moeten uit het water gehouden worden. De rode blauwalg komt volgens het Hoogheemraadschap van Rijnland ,,in de winter voor, wanneer de temperaturen nog laag zijn en er veel zonlicht is''. De rode blauwalg zou uiteindelijk vanzelf weer moeten verdwijnen. Maar de kans is natuurlijk groot, dat deze volgend jaar weer terug komt. Inmiddels heeft de rode blauwalg al een koosnaampje gekregen; 'Bourgondisch bloed'. Deze benaming verwijst naar de slag bij Mürten (1476), waar de Zwitsers de troepen van Karel de Stoute in de pan hakten. De vele  gesneuvelde soldaten werden in een nabijgelegen meer gegooid en hun bloed kleurde destijds het water rood. De verkleuring van het meer in latere jaren werd in verband gebracht met het bloed van deze Bourgondische soldaten.