Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2017

Gemeente wil af van maatschappelijk vastgoed

KAAG EN BRAASSEM > Het college van burgemeester en wethouders wil al het maatschappelijk vastgoed 'afstoten'; al dan niet door het te verkopen. De tijd is voorbij, dat de gemeente investeert in stenen, zo liet wethouder Henk Hoek (CDA) donderdag 23 maart weten. Dit besluit heeft verstrekkende gevolgen voor veel gebouwen in de verschillende dorpskernen.

In Leimuiden gaat het om sporthal 't Spant en het openluchtzwembad, waar de gemeente geen geld meer aan wil uitgeven. In Nieuwe Wetering moet een nieuwe eigenaar gevonden worden voor De Bult en in Oude Wetering geldt ditzelfde voor de Motorclub. Ook de jeu de boulesbaan en Sportzaal De Meerkant in Rijnsaterwoude moeten op zoek naar een nieuwe eigenaar. In Roelofarendsveen geldt dat voor Sport- en recreatiecentrum De Tweesprong, de gymzaal van de Brede school Kaskade, de tafeltennisaccommodatie en de voetbalvelden, tennisvelden en de clubgebouwen aan het Sportpad. Maar ook van het verenigingsgebouw (Noordeinde 240) en de Alkenburcht wil het gemeentebestuur af.

In Woubrugge gaat het mes in de gemeentelijke uitgaven voor de voetbalvelden en het clubgebouw aan de Bateweg. Maar ook het clubgebouw van de modelbouwvereniging en het museum (Dr. Lothlaan 1) moet op zoek naar een nieuwe eigenaar. En dat geldt ook voor de tennisvelden en het clubhuis van de tennisvereniging aan de Vingerhoedtstraat in Woubrugge.

Hoek wil benadrukken, dat het niet gaat om een bezuiniging. ,,We willen investeren in doelen en resultaten. Je krijgt niet meer geld om wie je bent, maar om wat je doet. Het geld dat we besparen voor het instant houden van gebouwen komt beschikbaar voor activiteiten voor de MAG-doelstellingen. We verleggen de accenten.'' Zal dit niet leiden tot achterstallig onderhoud van de voetbal- en tennisvelden? Bovendien kan zonder gemeentelijke steun er nooit meer een nieuw sportveld komen. Maar daar blijkt Hoek het niet mee eens te zijn. ,,Ik waag te betwijfelen dat voetbalclubs niet zelf keuzes kunnen maken voor nieuwe voetbalvelden. We zijn in een nieuwe tijd gekomen, waarin mensen zeggen; geef ons de ruimte om het zelf te doen. Ik geloof dat verenigingen in staat zijn om verantwoorde keuzes te maken. En dat ze in staat zijn om de doelen die ze zelf willen bereiken.''


Joep Derksen