Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2017

Geneesmiddelen afgestemd op het individu

KATWIJK – Apotheek Rijnsoever werd onlangs gekozen tot beste apotheek van Nederland. Dit jaar bestaat deze apotheek 45 jaar, dus is het tijd voor een feestje voor alle cliënten. In een interview vertellen apothekers Sander Sloothaak en Evelyn Schuil-Vlassak van Apotheek Rijnsoever over de nieuwste ontwikkelingen.

Door Joep Derksen

Apotheek Rijnsoever is sinds 1972 gevestigd aan het Hoornesplein, sinds 2003 in een nieuw pand direct aan het kruispunt. Indertijd was deze apotheek haar tijd al ver vooruit met het plaatsen van de 'wachttijdrobot' en nog altijd loopt Apotheek Rijnsoever voorop met onder meer de medicatie-ontwikkelingen. Door de robot hebben de klanten te maken met heel korte wachttijden, zo laat Sloothaak met gepaste trots weten: gemiddeld slechts twee minuten; het is een prestatie waar veel andere apotheken slechts van kunnen dromen.
In de afgelopen 45 jaar is het vak veranderd, leggen beide apothekers uit. Apotheek Rijnsoever maakt deel uit van een groep van vijf apotheken in de regio, met in totaal zestig mensen in dienst. Apotheek Rijnsoever is initiatiefnemer van de 'Kwaliteits Apotheek formule' en is onlangs verkozen tot beste apotheek van Nederland. De redenen hiervoor zijn, dat mensen betere zorg ontvangen, waarbij geneesmiddelen beter gedoseerd worden en er een optimalisatie van combinaties van geneesmiddelen gerealiseerd wordt.

Schuil-Vlassak: 'Dat maakt ons vak zo mooi en daarin onderscheiden we ons van andere apotheken. Wij voegen iets toe aan de zorg. We bekijken de medicijn voorschriften van de medisch specialist en huisarts en soms klopt er iets niet. Ons team vindt het geweldig om dan te puzzelen en te overleggen met de huisarts en specialist om er vervolgens voor te zorgen, dat de patiënt met de meest optimale combinatie geneesmiddelen naar huis gaat.' Door betere doseringen zijn er op jaarbasis minder ziekenhuisopnames, ontstaan er betere prognoses van het ziektebeeld en komen er uiteindelijk minder mensen te overlijden.

Het is duidelijk; het vak van apotheker is nu heel anders dan 45 jaar geleden. Maar nog altijd bereiden de medewerkers van Apotheek Rijnsoever zelf medicijnen en 'maatwerk' is hierbij het toverwoord. Cliënten kunnen allerlei vragen stellen over geneesmiddelen, gezondheid, ziektebeeld, hulpmiddelen en preventie. 'We proberen alles op te lossen wat met gezondheid te maken heeft en we begeleiden de mensen, samen met de artsen, bij het juist gebruik van geneesmiddelen.'

Apotheek Rijnsoever is wereldleider op het gebied van Farmacogenetica onderzoek. 'We kijken naar het profiel van de patiënt en passen daar de dosering op aan. Wij controleren welke enzymen er in de lever zitten en hoe snel geneesmiddelen daardoor worden afgebroken. Op basis daarvan krijgen mensen hogere of lagere doseringen', zo licht Schuil-Vlassak toe. Dit leidt niet alleen tot effectievere medicijnen met minder bijwerkingen, maar ook worden de geneesmiddelenkosten een stuk lager.

Het 45-jarig bestaan wordt groots gevierd, met een echte glamourbingo in Tripodia. Maar liefst 250 cliënten van Apotheek Rijnsoever kunnen deelnemen aan deze mooie feestavond, die op donderdag 11 mei vanaf 19:00 uur plaatsvindt. Aanmelden is verplicht; de kaarten kunnen vanaf vrijdag 28 april gratis worden opgehaald in Apotheek Rijnsoever. Tijdens de glamourbingo zijn fantastische prijzen te winnen, waaronder vele verrassingspakketten van lokale winkeliers, mooie huidverzorgingspakketten van Apotheek Rijnsoever, een goodiebag voor alle aanwezigen en een fantastische hoofdprijs.


Voor meer informatie: Apotheek Rijnsoever, Hoornesplein 111 – 113, Katwijk, T: 071 40 26 457 , W: www.apotheekrijnsoever.nl