Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2017

Column

Belazerd

Als volger van de politiek heb je soms het gevoel dat mensen wat zeggen, maar dat je weet dat er iets anders achter steekt. In goed Nederlands; je wordt belazerd waar je bij staat. Dat gevoel bekruipt me iedere keer, als de politiek het heeft over de Drechtdoorsteek. Laat me uitleggen, waarom dat is, waarde columnlezer.

Een oude politieke truc is, om stapje voor stapje naar een einddoel toe te werken, totdat het 'point of no return' gepasseerd is. Er is dan al zoveel geld uitgegeven, of er zijn zoveel besluiten genomen, dat de gemeenteraad niet anders kan, dan akkoord te gaan met een voorstel. Het college van burgemeester en wethouders, onder aanvoering van verantwoordelijk wethouder Yvonne Peters (VVD), lijkt deze tactiek ook toe te passen bij de Drechtdoorsteek.

Zo vraagt ze nu de gemeenteraadsleden, dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden voor de Drechtdoorsteek. Dat onderzoek gaat het niet hebben over de essentiële vraag; ,,Moet een Drechtdoorsteek er wel of niet komen''. Neen; uit het onderzoek moet naar voren komen, of er een Drechtdoorsteek met weinig, middelgrote of veel (watersport)activiteiten komen.

Tijdens de beeldvormende politieke avond was er ook een watersportondernemer, die de gemeenteraadsleden wilde overtuigen, dat het nog lang niet zeker is, dat er een XXL waterpretpark gaat komen. Hij beschuldigde kritische Leimuidenaren er van, dat zij ,, een beetje bang en huiverig zijn over wat er gaat komen. Er is geen sprake van dat er een enorm waterpretpark moet komen. Er is een miniversie mogelijk, tot een XXL-versie.''

Kijk, en daar begon bij mij het grote jeuken. In februari 2016 maakte wethouder Yvonne Peters namelijk al haar plannen bekend voor de realisatie van de Drechtdoorsteek, waarbij de polder Vriezekoop over een lengte van 800 meter doorkliefd wordt. Toen al droomde Peters hardop van een ,,XX Large waterfunpark, met veel wateractiviteiten''. En die activiteiten moeten er komen, door nog weer extra stukken van het polderlandschap onder water te zetten. Ze liet weten: ,,Het is geen concreet plan, maar we dromen er wel van.''

Peters verzekerde vorige week, dat de gemeente Kaag en Braassem niet alleen de kosten gaat dragen voor het aanleggen van de Drechtdoorsteek: ,,Als alleen de gemeente dit moet gaan financieren, gaat het er never en nooit van komen.'' De betreffende watersportondernemer liet daarop echter weten, dat er nu al ,,een grote investeerder en een aantal kleine ondernemers'' zijn, die wel mee willen betalen. Maar voor niets gaat de zon op, zo blijkt. Want die investeerder en ondernemers willen geen geld investeren in de Drechtdoorsteek, als ze daarna hun geld niet terug kunnen verdienen. En dat kan alleen met de komst van een XXL Waterpretpark, aangevuld met allerlei horeca-faciliteiten.

De gemeenteraadsleden staan voor de keuze: laten ze zich een Drechtdoorsteek in de maag splitsen, via een nog uit te voeren onderzoek waar de uitslag al van bekend is, of rechten ze de ruggen en stoppen ze de megalomane plannen voor die Drechtdoorsteek, nu het nog kan?


Joep Derksen