Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2017

Meer geld kwijt aan gras maaien

KAAG EN BRAASSEM > Nu de financiële crisis voorbij is, verdwijnen ook de meevallers in de aanbesteding als sneeuw voor de zon. En bedrijven die goedkoop inschrijven voor een gemeentelijke opdracht zijn er ook niet meer te vinden. Daar komt de gemeente achter; bij een aanbesteding voor het 'onderhoud van bermen en sloten' moet de gemeente 55.000 euro meer betalen, dan oorspronkelijk was gedacht.

Drie aannemers kregen de kans om een prijsopgaaf te doen en de huidige uitvoerder, Loonbedrijf Roodenburg B.V. kreeg weer de opdracht. Maar voor niets gebeurt het niet: de gemeente moet nu 20.000 euro meer betalen voor het maaien van het gemeentelijke gazon. Het onderhoud van de bermen en sloten gaat 25.000 euro meer kosten dan in het vorige contract. Uit ambtelijke stukken blijkt, dat als verklaring van de kostenverhoging is aangegeven dat de vorige aanbieding zeer scherp ingeschreven was, omdat men graag de medewerkers van de SWA (Sociale Werkplaats Alphen, JD) in Kaag en Braassem aan het werk wilde stellen'.


En het onderhoud van de bermen en sloten zou 'veel arbeidsintensiever en minder efficiënt in te delen zijn, dan berekend'. De gemeente concludeert: ,,De markt voor loonbedrijven trekt, net als in de bouw, aan en door marktwerking leidt dit tot hogere prijzen.'' Wethouder Herman Haarman (D66) concludeert: ,,Dit is een aanbesteding. Als je nu een dakkapel op je huis zet, kost het meer dan twee jaar geleden. Je gunt het aan de laagste bieder. Roodenburg is de laagste bieder met de beste prestatie. Er rest weinig anders, dan te concluderen dat hij vorig jaar te laag heeft ingeschreven. Hij heeft hier de consequenties aan getrokken, door opnieuw in te schrijven, maar dan voor een hoog bedrag. De andere collega's van hem zaten in hun bod toch nog weer hoger.''