Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2017

Massale actie tegen sluitingsplannen Alkeburcht

KAAG EN BRAASSEM > Biljartende kinderen, zingende koren, sjoelers, voorleesouders en fervente legpuzzelaars; de gemeenteraadsleden konden er maandag 8 mei niet omheen. Op het plein voor het gemeentehuis toonden de ruim 200 leden van de verschillende verenigingen hun activiteiten. Ze deden dit uit protest tegen de sluiting van het gemeenschapscentrum de Alkeburcht. Het college van burgemeester en wethouders wil dit al deze zomer voor elkaar krijgen. En dat levert veel weerstand op bij de inwoners: ze willen niet op straat gezet worden, zonder dat de gemeente met alternatieven komt.

Er werd flink geblazen op fluitjes en gezamenlijk zongen de actievoerders een protestlied. ,,Als de Alkeburcht is afgebroken, is het kalf is verdronken en is het mooi te laat. Ons dorp kan niet floreren, als je de ondergrond weghaalt.'' Dit lied werd nog eens gezongen, als een alternatieve vorm van het inspreekrecht. Hierna werden ruim 1400 handtekeningen overhandigd van een petitie tegen de sluitingsplannen.

Pieter-Jan de Rijk sprak in de raadszaal in namens het Actiecomité 'Houd De Alkeburcht Open' en liet onder meer weten: ,,Wij kunnen er prima mee leven als de Alkeburcht tegen de vlakte moet, maar alleen als er een volwaardig alternatief voor vervanging is. Tot die tijd zou het gebouw open moeten blijven. Je gooit oude schoenen pas weg als je nieuwe hebt. Wij willen een dorpshuis dat geschikt is voor tal van uiteenlopende activiteiten. Dat niet alleen een podium biedt, maar er letterlijk ook een hééft. En dat centraal gelegen is in het hart van de Veen, de grootste kern van de gemeente, waar vanuit de hele gemeente mensen naar toe komen. We willen een dorpshuis. Een cultuurhuis. Bij voorkeur in een nieuw gebouw, dat toegerust is voor de wensen en eisen van de moderne tijd. We willen het in ieder geval in het hart van de Veen. Dat kan op dezelfde plek zijn, het kan bijvoorbeeld ook in het Braassemerland gebied, wat immers ook centraal is. Een centrale plek dus, die de bibliotheek overigens óók verdient. Een dorp zonder dorpshuis is als een dorp zonder hart.''


De SVKB pleitte hartstochtelijk voor uitstel van de sluiting van de Alkeburcht tot eind 2019 en dit werd gesteund door LKB. Het CDA en PRO wezen echter op het achterstallig onderhoud van het gebouw en beide partijen rekenen er op, dat de inwoners zelf voor alternatieve oplossingen kunnen komen. De VVD liet zich niet duidelijk uit in de volle raadszaal. Fractievoorzitter Esther Loos (D66) riep het college op: ,,Kom met de oplossing om pas vanaf 2020 een nieuwe situatie te hebben.''