Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2017

Nog dit jaar besluit over komst Drechtdoorsteek

LEIMUIDEN > De gemeenteraden van Aalsmeer, Uithoorn en Nieuwkoop hebben geen bezwaren tegen de komst van een Drechtdoorsteek. Maar uit de reacties van inwoners van Leimuiden richting het gemeentebestuur blijkt, dat er veel weerstand is bij de lokale bevolking tegen de realisatie van zo'n vaarverbinding tussen de Drecht en de Westeinderplassen. Toch wil wethouder Yvonne Peters (VVD), samen met haar collegabestuurders een 'kansenonderzoek' opstellen om te kijken naar de mogelijkheden om zo'n Drechtdoorsteek te realiseren. De vier gemeenten moeten elk 5.000 euro betalen voor zo'n kansenonderzoek. Dat onderzoek wordt dan uitgevoerd door een 'onafhankelijk' bureau, dat betaald wordt met dat geld.

Voor Peters is duidelijk, wat bereikt moet worden met de Drechtdoorsteek: een versterking van de positie van Kaag en Braassem als recreatiegemeente en het opzetten van een grootschalige toeristische trekker. Dat dit ten koste gaat van waardevol grasland, de broedende vogels en akkerbouwgrond en flora en fauna zorgt voor veel onrust bij de Leimuidenaren. Er lijkt weinig draagvlak te zijn voor de komst van 'olifantengras, een kunstmatig golfbad, een wavegarden, modelvaren, waterspeelplaats en een waterkanolabyrint'. De enkele voorstanders van de plannen zijn watersporters, grondeigenaren en ondernemers die hopen een slaatje te slaan uit de Drechtdoorsteekplannen.

Tijdens een informatieavond op 8 februari bleken heel veel aanwezigen ronduit negatief te staan tegenover de realisatie van de Drechtdoorsteek. De recreatieplannen werden door velen met de grond gelijk gemaakt. In een ambtelijk verslag wordt dit verwoord door de zin: ,,De reacties waren van positief tot behoudend''. Volgens de gemeente moet er meer draagvlak komen bij de inwoners als er duidelijkheid komt over zaken als geluidsoverlast, veiligheid, milieu en de kwaliteit van de polder.

In mei gaat de gemeenteraad de plannen inhoudelijk bespreken. Wethouder Yvonne Peters en de rest van het college van burgemeester en wethouders hopen, dat in het vierde kwartaal van dit jaar een definitief besluit genomen kan worden over de komst van de Drechtdoorsteek.


Joep Derksen